Overslaan en naar de inhoud gaan

De invloed van antidepressiva op seksleven

Inmiddels gebruiken miljoenen mensen (veelal vrouwen) over de hele wereld antidepressiva van uiteenlopende samenstellingen.  Van veel van deze antidepressiva is bekend dat ze seksuele bijwerkingen kunnen veroorzaken. Veelvoorkomende problemen zijn verminderd seksueel verlangen, opwindingsproblemen, moeite met klaarkomen, pijn tijdens seks, en genitale gevoelloosheid. Antidepressiva, vooral SSRI’s zoals Prozac en Zoloft, staan hierom bekend.

Oorzaak: depressie of medicijn?

Wie depressief is, heeft meestal nergens zin in, dus ook niet in seks. Seksuele stoornissen behoren dan ook tot de logische symptomen van een depressie.
Problemen ontstaan pas wanneer de depressiesymptonen verbeteren en de levenvreugde terugkeert. Dan blijkt vaak dat de seksuele stoornissen blijven bestaan.
Sommige mensen ervaren na de behandeling zelfs seksuele problemen waar ze voorheen geen enkele last van hadden. Onduidelijk is dan of deze veranderingen het gevolg zijn van de medicijnen tegen de depressie (chemisch) of dat ze meer te maken hebben met depressie zelf (lichamelijk of psychisch).
Helaas blijft dat nog steeds grotendeels giswerk. De medicijnen tegen depressiviteit zijn relatief nieuw en er zijn nog weinig vervolgstudies uitgevoerd.

De boosdoeners

Antidepressiva, met name de SSRI’s (Cipramil, Prozac, Fevarin, Seroxat en Zoloft), zijn gevreesd. Ervaart u seksuele problemen en wilt u kijken of dat kan komen door de medicijnen die u neemt? Kijk dan op de website van www.lareb.nl. Daar kunt u de bijwerkingen van vrijwel alle medicijnen vinden.

Invloed op zelfvertrouwen en eigenwaarde

Hoewel het dus vaak onduidelijk is wat de precieze oorzaak is, is wel duidelijk dat deze effecten voor grote problemen kunnen zorgen. 
Het kan bijzonder frustrerend zijn dat, als de depressie is verminderd, seks hebben moeilijk of onmogelijk blijft. Seksueel functioneren is sterk gekoppeld aan het zelfbeeld en eigenwaarde. Als dat niet werkt, tast dat het zelfvertrouwen aan. Daarnaast kan het voor spanningen in de relatie zorgen. En gaat het ten koste van het plezier en het gevoel van verbondenheid dat het bedrijven van de liefde kan brengen.

Wat zijn de klachten? Grofweg worden vijf problemen onderscheiden.

 
  • Aanhoudend verminderd seksueel verlangen.

Bij zowel mannen als vrouwen kan, door het gebruik van antidrepressiva, de zin in seks verdwijnen. En wordt er minder gefantaseerd over seks. 

 

  • Het ontbreken van opwinding.

Naast de afwezigheid van een opgewonden gevoel, uit een gebrek aan opwinding zich bij mannen in het niet of onvoldoende stijf worden van de penis, wat een erectieprobleem wordt genoemd. Vrouwen merken dit opwindingsprobleem, naast het gevoelsmatige aspect, ook aan het minder of niet vochtig worden van de vagina.

 

  • Verstoringen van het klaarkomen of het orgasme.

Een veel voorkomend probleem is dat het klaarkomen niet meer lukt, of slechts heel erg moeilijk. De dame voelt wel verlangen en wordt opgewonden, maar kan vervolgens geen orgasme krijgen. Dat kan aanvoelen alsof je de heuvel over wilt, maar dat dit niet lukt. Heel frusterend. Bij een man kan het klaarkomen ook te vroeg plaatsvinden, of zonder zaadlozing.

 

  • Pijn bij het vrijen.

Pijn in de geslachtsdelen voor, tijdens of na het vrijen, zonder dat er een duidelijke lichamelijke oorzaak voor is, wordt dyspareunie genoemd. Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen. Een hieraan gerelateerd probleem is vaginisme. Meer over vaginisme kunt u lezen in Goede bekkenbodem helpt tegen pijn bij vrijen.

 

  • Genitale gevoelloosheid

 

En wat nu?

Is het medicijn dat u inneemt inderdaad het probleem van uw seksuele klachten? Of wilt u testen of dat zo is door een tijdje te stoppen met medicatie? Stap over de drempel heen en ga het gesprek met uw huisarts aan. Een fijn seksleven is belangrijk voor het zelfvertrouwen en voor de levenslust. Schaam u dus niet maar gun uzelf een goed seksleven!

 


Praten met partner
 

Het is in veel gevallen niet makkelijk om toe te geven dat er iets aan de hand is. Liever zeg je tegen jezelf dat je toch geen zin hebt. Eenmaal toegegeven dat er een probleem is, is het belangrijk het te bespreken. Bijvoorbeeld met uw partner of met vrienden. Erover praten kan lucht geven en veel spanning wegnemen. En ontspannen is het een stuk makkelijker vrijen.

 


Praten met behandelend arts
 

Met uw behandelend arts kunt u overleggen of er nog meer mogelijk is. Een voor de hand liggende mogelijkheid is het medicijn vervangen door een ander die wat minder bijwerkingen heeft. Hierbij kan bij depressies gedacht worden aan bupropion (Zyban), dat onder de merknaam Wellbutrin verkrijgbaar is, of mianserine (Tovlon). Van beide geneesmiddelen worden minder seksuele bijwerkingen gemeld. Ook kunt u met uw arts overleggen of een verlaging van de dosis bespreekbaar is. Of probeer een zogenaamd ‘slik-vrijweekend’; het effect op de zin in seks is namelijk snel merkbaar.

 


Andere medicijnen bij erectiestoornissen
 

Bij erectiestoornissen veroorzaakt door een antipsychoticum zou een middel met sterkere alfa-blokkerende eigenschappen geprobeerd kunnen worden. Een andere remedie is sildenafil, beter bekend als Viagra.
Hiervan is bekend dat het de negatieve seksuele bijwerkingen van medicijnen redelijk goed kan verhelpen. Hoewel vooral bekend als ‘erectiepil’ wordt nu onderzocht of vrouwen hier ook van kunnen profiteren (overigens tot nu toe met wisselende resultaten).
Als de bijwerkingen overheersend zijn, of het gewenste effect uitblijft, kan in overleg met de arts worden besloten om de medicatie af te bouwen. Ook kunt u kijken of u uw seksuele problemen op andere manieren kan aanpakken. Zo kunnen erectieproblemen verminderen door stevigere en meer gerichte stimulatie.

 


Een glijmiddel
 

Als de vagina niet voldoende vochtig wordt, kan een lubricante (glijmiddel) uitkomst bieden. Dit kan soms helpen om erectieproblemen te verminderen. In de winkel hebben we verschillende varianten te koop. Wilt u weten wat voor lubricantes/glijmiddelen er zijn en kunt u hulp gebruiken bij het maken van de juiste keuze, lees dan het artikel Hoe kies je het juiste glijmiddel?


Zoek nieuwe mogelijkheden
 

Ten slotte is het ook mogelijk om (eventueel samen met een seksuoloog) te kijken naar andere mogelijkheden in jullie seksuele relatie. Seksualiteit betekent ook liefhebben, beminnen en intimiteit, en die hoeft natuurlijk niet te verdwijnen als de zin in seks minder wordt. Genieten van elkaars lichaam en van lichamelijke intimiteit kan ook zonder geslachtsgemeenschap te hebben. Samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden kan de seksuele relatie weer een positieve spanning geven. Inspiratie kunt u vinden in het artikel Opwindende Seks Zonder Penetratie voor inspiratie.
Kijk ook eens in onze winkel en laat u verleiden en inspireren. Kijk bijvoorbeeld naar sensuele veren en stimulators.


Tips en adviezen kunt u ook vinden op: www.medicijngebruik.nl
 

Reacties

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op di, 11/01/2016 - 15:06

Ik heb dit op een website gevonden. Ben ook op zoek naar een alternatief maar heb er nog geen ervaring mee. Misschien iemand? Runningtherapy Door hardlopen (running) wordt de geest helder en creatief. Althans, dat zeggen sommige onderzoekers, die verder beweren dat hardlopen niet zaligmakend is, maar wel het zelfvertrouwen verbetert bij depressieve patiënten. Op grond hiervan is in 1984 de runningtherapy ontwikkeld. In hoeverre is een verhoogde lichamelijke conditie van invloed op de stemming? Wetenschappelijk is de relatie tussen lopen en een verbetering van de stemming niet bewezen. Hangende hoofden en schouders zijn kenmerkend voor depressieve patiënten. Tijdens het lopen worden zij gedwongen deze houding te verlaten. De heilzame werking op de ademhaling speelt ook een belangrijke rol. Ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen worden vaak voorgeschreven bij depressieve patiënten; bij lopen gaat het vanzelf. Hardlopen is bovendien een zeer goede vorm van afleiding. De mensen merken dat ze hun problemen even kwijt waren. Dat gevoel geeft hoop voor de toekomst en bevordert de zelfwaardering. Sintjanskruid In Europa behoren Duitsland en Frankrijk tot de landen, waar traditioneel veel gebruik gemaakt wordt van kruiden ook wel fytotherapeutica genoemd. Zo is in Duitsland Hypericum perforatum, beter bekend als sint-janskruid het meest voorgeschreven antidepressivum. Uit diverse betrouwbare onderzoekingen is gebleken, dat sint-janskruid beter werkt dan een placebo oftewel een neppil. Tenminste twee van de drie patiënten met een milde of matige depressie knapten op. Behalve overgevoeligheid voor zonlicht (rode huid en jeuk) bij hoge doseringen komen er geen bijwerkingen voor. Dat is een groot voordeel. Een ander voordeel: het middel is zonder recept bij apotheker, drogist of reformzaak te krijgen. De namen waaronder het verkocht wordt zijn: Hyperiforce of Kira. Net als bij de gewone antidepressiva kan het effect pas na 10 dagen merkbaar zijn. Alvorens het te gebruiken, is het raadzaam dit eerst met de arts te bespreken. Het kan een goed alternatief zijn vooral voor wie erg gevoelig is voor bijwerkingen en sceptisch staat tegenover de gebruikelijke antidepressiva. Het gebruik van sintjanskruid samen met andere middelen wordt afgeraden. Uit recent onderzoek is gebleken dat anders vervelende bijwerkingen zouden kunnen ontstaan.
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op di, 10/30/2018 - 19:54

Waarom zou ik seksueel plezier willen? Dat niet alleen ik word toch alleen maar gekwetst in mijn zoektocht naar een leuke vrouw, dus waarom zou ik nog een relatie willen? Ik word toch alleen maar gekwetst. Kennelijk vinden mensen het leuk anders doen ze het niet telkens. Het is toch veel belangrijker dat de pharmacie verdient en mensen kapot maakt? Immers als ik genoeg slik word iemand anders gelukkig en ik heb op een gegeven moment operatie nodig, gevolg ik word blind, doof, gehandicapt of wat dan ook. Het is toch veel leuker om iemand keihard op zijn bek te zien gaan als dat je hem liefhebt? Wat is nou liefde als je er toch niet van mag genieten en er ook nog eens keihard om zit te schaterlachen.
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op za, 12/22/2018 - 00:14

Jij kan je medicatie beter laten verhogen. Met van die praat is het bijna te verwachten dat je geen relatie kan houden.
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op vr, 07/26/2019 - 09:40

Jouw pillen werken alvast niet, dus opzoek naar iets anders. Dat kan knap lastig zijn en het lijkt alsof ze je maar wat voorschrijven en we zien wel wat er gebeurt. Alsof je een proefkonijn bent. Jammer genoeg is dat bij ons allemaal het geval, elk mens heeft wat anders nodig, ieder mens reageert dan ook anders op dezelfde medicijnen / dosis. Frustrerend is het wel maar hou vol!
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op do, 05/14/2020 - 19:22

Wat ik zelf heb ervaren is dat mijn lichaam blijvend stuk is. Zelfs nu nadat ik 2 jaar gestopt ben met de medicatie. Op momenten wil ik er gewoon niet meer zijn. De woede en machteloosheid zijn onbeschrijfelijk. Vroeger kon ik met gemak 3x klaar komen en was het heerlijk en nu? Geen sensatie, mijn lijf trekt wat samen zonder gevoel. Ik was niet eens depressief maar kreeg het voor iets anders. Nu ben ik nog verder van huis... Was je het niet dan word je het wel.
Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op do, 10/29/2020 - 12:25

Ik gebruik een van de meest beruchte antidepressiva, Seroxat en ik heb bij iedere ophoging echt wel gemerkt dat het iets deed in en om mijn clitoris. Minder gevoel erin, bij vlagen totaal geen gevoel en handmatig ben ik al gauw een uur bezig en daarna heb ik nog pijn in mijn hand en pols. Niet leuk, maar jaren terug heb ik daarom een magic wand aangeschaft. Die heeft maar 2 sterktes. Maar hij werkt als een tierelier! Nu zie ik dat er ook al uitvoeringen zijn met 6 standen, dus ik ben nieuwsgierig naar hoe dat bevalt.
Ingediend door Pieter (niet gecontroleerd) op vr, 12/17/2021 - 21:11

Ik slik mirtazapine en risperidon.
Kan het ook zijn dat ik gewoon geen relatie meer wil? Dat ik niet meer in geloof in liefde?
Dat elke vrouw die ik tegenkom, oh leuk, maar meer niet. Ik zit me serieus te praktiseren of het aan mij ligt dat ik bijna geen enkele vrouw echt superaantrekkelijk meer vind. Eerder leuk, maar meer niet.
En dat ik er bewust geen moeite stop uit angst te eindigen met een alimentatie en je kinderen nooit meer zien?

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op ma, 01/02/2023 - 14:31

Zou het ook kunnen dat een man die antidepressiva neemt omdat het echt wel nodig is, zich ook bewust daar achter verstopt? En geen moeite meer doet om oplossingen te zoeken op zijn nieuwe levenspartner te bevredigen omdat hij het in het verleden allemaal al gehad heeft…
Ik stel mij daar al een tijdje de vraag bij.

naar de erotiek winkel

Image

10 jaar ervaring

Image

Bel +31614746123 of mail info@depaarsekeizerin.nl

Libelle adviseert de Paarse Keizerin

Paarse Keizerin mediaprijs

Facebook icon   Twitter icon   Google icon   

Nieuwsbrief