Overslaan en naar de inhoud gaan

Last van een erectiestoornis of verlaagd libido? Kijk eens in uw medicijnkast

Bent u onzeker geworden omdat de zin in seks ineens verdwenen is, terwijl u daar eerder geen problemen mee had of is het krijgen van een erectie ineens een stuk moeilijker? Wanneer u last heeft van een verlaagd libido of te kampen hebt met een erectiestoornis bent u waarschijnlijk hard op zoek naar de oorzaak daarvan.
Voorgenoemde problemen kunnen verschillende oorzaken hebben zoals stress, prestatiedruk of een afnemend testosterongehalte. Maar er is nog een veel voorkomende oorzaak. Welke dat is? Kijk eens in uw medicijnkast.
Gebruikt u bloeddrukverlagende middelen? Dan kan dat zomaar de oorzaak zijn van het feit dat het in bed allemaal niet helemaal naar wens verloopt. In lijstjes met ‘libido killers’ staan de bloeddrukverlagende medicijnen met stip in elke top tien. Vooral de bètablokkers zijn berucht. Daarover later meer. 

De rol tussen bloeddruk, libido en erecties

Uw libido is gebaat bij een goede bloeddruk. Een te hoge bloeddruk kan ervoor zorgen dat u minder zin krijgt in seks. Een goede bloedsomloop zorgt er namelijk niet alleen voor dat het bloed naar de geslachtsorganen toe wordt gepompt maar ook dat geslachtshormonen beter worden getransporteerd. Bij een te hoge bloeddruk kunnen de bloedvaten beschadigd raken. Hierdoor kan het bloed minder goed door de aderen stromen waardoor de geslachtshormonen minder effectief worden vervoerd en het heeft dus ook effect op de bloedtoevoer naar uw geslacht. 

Vaak krijgt men bij een te hoge bloeddruk, bloeddrukverlagende middelen voorgeschreven van de arts. Uw bloeddruk wordt hiervan lager. Dat is fijn en u merkt dat de medicijnen haar werk doen. Toch kan het zijn dat, ondanks dat u zich goed voelt, uw libido er niet op vooruit gaat en/of de erectiestoornis aanblijft. Hoe is dit mogelijk? Uw bloeddruk is nu toch juist weer goed? 
 
 

Bètablokkers
 

Een verlaagd libido of het kampen met erectieproblemen is een bekende bijwerking van bloeddrukverlagende medicijnen. Die medicijnen bevatten namelijk een aantal bètablokkers, zoals metoprolol, atenolol en propranolol, die bekend staan om de bijwerking erectiestoornis. Die bijwerking ontstaat omdat de bloeddruk omlaag wordt gebracht waardoor het bloed dus met minder kracht door het lichaam wordt gepompt.
 
 

Plastabletten
 

Ook diuretica, wat we in de volksmond plastabletten noemen, hebben als bijwerking een verlaagd libido. Vooral het plastablet ‘diureticum spironolacton’ is er een om even aan te stippen. Dit middel werkt vocht afdrijvend maar blokkeert tevens de werking van testosteron. Hierdoor neemt het libido van de man vaak af. Om te kijken of de medicijnen die u gebruikt daadwerkelijk zorgen voor uw erectieklachten is het handig om even alle gebruiksaanwijzingen erbij te pakken en de bijwerkingen na te lezen. Staat er bij de bijwerkingen vaak ‘impotentie’ of iets anders wat daarop wijst dan kunt u er vanuit gaan dat deze medicijnen in ieder geval niet bijdragen aan uw libido. 

 

Wat kan ik veranderen om een beter libido te krijgen?
 

Een te hoge bloeddruk is niet goed, maar een te lage bloeddruk door de medicijnen zorgt ook voor een verminderd libido of erectieproblemen. Wat is dan eigenlijk de oplossing? Ervan uitgaande dat het medicijngebruik daadwerkelijk invloed heeft op uw libido, kunt u uw problemen voorleggen aan uw huisarts. Hij of zij kan dan kijken of een andere dosering beter voor u werkt of zoeken naar een ander, vervangend medicijn dat beter bij u past en minder bijwerkingen heeft. 
 
 

Breng niet op eigen houtje veranderingen aan in medicijngebruik
 

LET OP! Het is belangrijk dat u eerst met uw huisarts overlegd voordat u veranderingen aanbrengt in uw medicijngebruik! De medicijnen heeft u niet voor niks voorgeschreven gekregen. Laat het aan de professional over om te oordelen over de juiste dosis. 
Misschien vind u het gênant om met een erectiestoornis of libido problemen naar de huisarts te gaan. Wellicht helpt dit artikel u om die stap wél te zetten. Misschien heeft u na tijden zoeken nu eindelijk een idee waar de oorzaak van uw verlaagde libido ligt en biedt dat een mooi handvat om naar de dokter te gaan. Wanneer u last heeft van een drempel om hulp te zoeken bedenk dan het volgende: bijna de helft van de mannen met een te hoge bloeddruk heeft last van dezelfde problemen, al dan niet bij gebruik van bloeddrukverlagende middelen. U bent dus echt niet de enige. Een overleg met de huisarts die naar uw persoonlijke problemen kan kijken en kan zoeken naar een passende oplossing kan wonderen doen. 

 

Twee vliegen in één klap
 

Wanneer de arts heeft besloten de dosis van uw medicijn aan te passen of u een ander medicijn voorgeschreven heeft zult u zien dat het libido gauw weer toeneemt. Dit is goed voor uw seksleven en een goed seksleven is dan weer heel goed voor de bloedsomloop. Twee vliegen in één klap dus. 
 

Overzicht van geneesmiddelen met invloed op erectie

  • Antidepressiva: specifieke serotonineheropnameremmers (SSRI’s): paroxetine, fluoxetine, fluvoxamine, sertraline, citalopram en de tricyclische antidepressiva (TCA’s): amitriptyline, clomipramine, imipramine.
  • Bloeddrukmiddelen: niet-selectieve bètablokkers: pindolol, propranolol en sotalol, plastabletten (diuretica): chloortalidon, hydrochloorthiazide, spironolacton en de calciumantagonisten: verapamil, nifedipine.
  • Antischimmelmiddelen: ketoconazol, itraconazol.
  • Antipsychotica: lithium, pimozide, haloperidol.
  • Cholesterolverlagers: atorvastatine, simvastatine, gemfibrozil.
  • Hartmiddelen: digoxine.
  • Hormonen: cyproteronacetaat.
  • Maagzuurremmers: cimetidine, ranitidine, famotidine.
  • Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s): diclofenac, ibuprofen, naproxen, piroxicam.
  • Geneesmiddelen bij benigne prostaathypertrofie: alfa-blokkers: tamsulosine, doxazosine, prazosine, terazosine en de 5-alfa-reductaseremmers: finasteride, dutasteride.

Aanbevolen artikelen

naar de erotiek winkel

Image

10 jaar ervaring

Image

Bel +31614746123 of mail info@depaarsekeizerin.nl

Libelle adviseert de Paarse Keizerin

Paarse Keizerin mediaprijs

Facebook icon   Twitter icon   Google icon   

Nieuwsbrief