Verleiden en beminnen is van alle tijden, culturen en leeftijden. Maar ook op het gebied van de seksualiteit zijn veranderingen en trends te onderscheiden. De Paarse Keizerin zet de ontwikkelingen die zij ziet op een rijtje.
Close Sex
Geen slow seks maar close sex. Slow seks stond voor lekker langzame vrijpartijen. Close seks staat voor seks die verbindt, die een relatie intiemer en krachtiger maakt. Die zorgt voor verbondenheid. Seksuoloog Astrid Kremers verwoordt het zo: “Tijdens plezierige seks maakt het lichaam oxytocine aan, daardoor voel je je verbonden met je partner. Seks is eigenlijk het cement van je relatie”.
Daarbij kan de seks variëren van een langzame vrijpartij tot een ‘vluggertje’, van een tantra massage tot een speels bondage avontuur. Juist die variatie, het samen spelen met de mogelijkheden en het samen verkennen van grenzen maakt de seks en daarmee ook de band die je samen hebt, uniek. Het orgasme is bij Close Sex niet het doel op zich, belangrijker is de innige en intieme band samen.
Lat wordt hoger gelegd
We zien steeds meer het belang van een goede en intieme relatie. Natuurlijk werd seks altijd als een belangrijk onderdeel van een relatie gezien. Maar wel een apart onderdeel. Je kon je seksleven rustig een 5 geven en je relatie een 9. Dat wordt nu anders ervaren. Seks wordt niet langer gezien als apart onderdeel maar als belangrijke voorwaarde voor een goede relatie. De lat voor het seksleven wordt daarmee ook meteen hoger gelegd. Er wordt meer van een seksleven verwacht. Tegelijkertijd vallen irreële verwachtingen weg. De verwachting dat je minimaal 3 keer in de week seks moet hebben en dat het altijd fantastisch moet zijn, ligt gelukkig achter ons. Dat zorgt ervoor dat de hogere lat niet een hogere druk wordt, maar meer een goede en gezonde ambitie.
Goede seks begint bij jezelf
Voor een goed sekslevens ben je zelf verantwoordelijk. Moeite doen om er voor elkaar aantrekkelijk uit te blijven zien en om het spannend te houden zijn hierbij een must-do.
Wanneer het even niet meer zo leuk is, nemen we dat niet meer voor lief. De denkwijze nu: zin in seks komt niet uit de lucht vallen, lust ontstaat niet automatisch en goede seks begint bij jezelf. Lust, verlangens en zin in seks: je bent er zelf verantwoordelijk voor. Geen zin in seks? Niet tevreden met seksleven? Dan neem je het heft in eigen hand en ga je op zoek naar oplossingen. Op internet worden herkenning en oplossingen gevonden. En ook de weg naar een seksuoloog is geen vreemde.
Lustpil : Toverpil?
Afgelopen jaar is met veel commotie flibanserin op de markt gebracht. Het zou de Viagra voor de vrouw zijn, deze wonderpil. Werkt het? De NVVS (Nederlandse wetenschappelijke vereniging voor Seksuologie) is kritisch, en ook seksuoloog Kremers zet kanttekeningen bij deze pil. “Het is goed dat er aandacht wordt besteed aan nieuwe behandelmethodes voor vrouwen met een verminderde seksuele interesse. Maar het ontstaan van seksueel verlangen is een complex proces en flibanserin is geen toverpil. De bijwerkingen zijn serieus en het effect gering. Vooralsnog lijken de voordelen niet tegen de nadelen op te wegen.”
Vijftig Tinten Grijs
Wat je ook vindt van 50 tinten grijs en de hype, het heeft zeker invloed gehad op de manier van denken en praten over seksualiteit. Openlijk werd gesproken over vrouwen fantasieën en verlangens. Duidelijk werd dat er heel veel verschillende wensen, verlangens en fantasieën zijn. Dat iedereen seksueel anders in elkaar zit. Het creëerde ruimte om opener over seks en seksuele voorkeuren te denken en te praten. Om seks te beleven zoals je dat zelf wilt. SM werd meer bespreekbaar, het gebruik van speeltjes toegankelijker en de vibrator razend populair. Mede dankzij Vijftig Tinten is er een nieuwe weg ingeslagen. Een weg naar meer avontuur, het doorbreken van vaste patronen en het opzoeken van grenzen.
Op seks staat geen leeftijdsgrens (meer)
De levensverwachting van zowel mannen als vrouwen neemt verder toe. In 2060 kent Nederland zo’n 5 miljoen mensen boven de 65 jaar oud, waarvan de helft boven de 75 jaar zal zijn. Dat zijn steeds hoger opgeleide, geëmancipeerde en eigenwijze mensen, die nog van seks willen genieten. Ze zien er jong uit en voelen zich vitaal. Ze reizen, verdiepen zich in spiritualiteit en willen een goede relatie, ook vaak op seksueel gebied. Ze laten zich niet uit het veld slaan door lichamelijke beperkingen die met het ouder worden gepaard gaan, maar zoeken naar oplossingen voor een gepassioneerd en fijn seksleven. De weg naar de seksuoloog wordt gevonden, experimenten worden niet uit de weg gegaan en vibrators vinden onder deze groep gretig aftrek.
Sexting
Sexting is het sturen van erotisch getinte berichtjes of foto’s. Het woord kwam het afgelopen jaar veelvuldig negatief in het nieuws omdat in vertrouwen gestuurde foto’s naar vrienden of vriendinnen in de openbaarheid terecht kwamen. Verschrikkelijk natuurlijk.
Maar sexting heeft ook een positieve kant. Het kan leuk, spannend en prikkelend zijn. En niet alleen voor jongeren. Kremers: ‘Sexting is niet meer weg te denken. Het hoort bij deze tijd. Natuurlijk is voorzichtigheid geboden, maar gelukkig gaat het meestal goed. Daarbij is sexting niet meer uitsluitend iets voor jongeren. Ook voor mannen en vrouwen in een langdurige relatie is het een leuk en spannend voorspel. Op je mobieltje opwindende berichtjes sturen, kan het vuurtje weer flink doen aanwakkeren.”