Geen zin in seks na de menopauze? U bent niet de enige.
Veel mannen en vrouwen hebben een prima seksleven na de menopauze. Niks aan de hand. Ja, het is waar dat ouder worden betekent dat het een beetje langer duurt om opgewonden te raken, en het is heel normaal om een kleine daling in seksueel verlangen te ervaren.
En natuurlijk kunnen er zich wat lichamelijke ongemakken voordoen. Maar dat hoeft niet te betekenen dat uw seksleven voorbij is. Na de menopauze kan seks zelfs plezieriger en leuker worden dan daarvoor.
Herkent u hier helemaal niets van? En heeft u echt geen zin en plezier meer in seks?
U bent niet de enige. Een deel van de vrouwen heeft weinig of geen zin meer in seks na de menopauze. Dit libidoverlies hoeft niet dramatisch te zijn, er zijn veel vrouwen (en mannen) die daar goed mee kunnen leven en die andere manieren van het delen van intimiteit met elkaar vinden.
Maar er zijn ook vrouwen die dit als een groot gemis ervaren. Gelukkig wordt hier steeds meer aandacht aan gegeven, door zowel gyneacologen als onderzoekscentra. En er zijn steeds meer vrouwen die openlijk voor het verlies van hun libido na de menopauze durven uit te komen. Maar het blijft voor veel vrouwen een lastig onderwerp, zo vertelt actrice Rachel Welch bij Oprah Winfrey.
Schaamte
Volgens Rachel Welch en Oprah heeft dit te maken met schaamte die vrouwen voelen over het feit dat ze in de menopauze zijn:
Oprah: "Geen enkele vrouw vertelt graag dat haar eitjes het terrein verlaten hebben en een dorre woestijn hebben achtergelaten. Vruchtbaarheid is het toppunt van vrouwelijkheid en niet veel vrouwen zullen aan de grote klok hangen dat ze dat niet meer zijn. Een vrouw zal niet gauw in het openbaar verkondigen dat ze in de overgang zit en geen zin meer heeft in seks of mannen.
In tegendeel .... de moderne vrouw probeert juist zo lang mogelijk jong te blijven met alle trucjes die daarbij mogelijk zijn.
Vandaar dat veel seksueel actieve vrouwen volkomen onvoorbereid tegen het libidoverlies aanlopen dat ze ervaren na de menopauze".
Hoe kunnen verlangens verdwijnen na de menopauze?
- Door pijn bij het vrijen
- Door vermoeidheid & depressiviteit
- Door incontinentie
- Vrouwen vinden zichzelf soms minder aantrekkelijk geworden.
- Door een veranderende balans in hormonen, m.n. tekort aan testosteron
Is hier iets aan te doen? Ja!
Voorkom en verhelp pijn bij het vrijen
Deze pijnklachten hebben vaak te maken met de daling van oestrogenen die in de overgang begint. Door verminderde oestrogeenproductie wordt de vaginawand dunner en de vagina droger (ook al is de vrouw opgewonden), waardoor deze gevoeliger is voor verwondingen (bijvoorbeeld bij het vrijen). De verminderde oestrogeenproductie veroorzaakt ook een daling van de zuurtegraad van de vagina, wat het risico op vaginale infecties verhoogt.
De clitoris wordt kleiner tijdens de overgang en (nog) gevoeliger waardoor onhandige aanrakingen (nog meer) pijn kunnen veroorzaken.
Tips en adviezen voorkomen en verhelpen Pijn bij Vrijen
- Gebruik een goed glijmiddel. Zo kunt u voorkomen dat het slijmvlies bij penetratie beschadigd wordt. Een glijmiddel is een vloeistof of vloeibare substantie die gebruikt wordt bij het vrijen of gemeenschap. Het heeft een niet erg hip imago en dat is zonde. Het zorgt namelijk voor een fijne, sensuele ervaring. En voor een stuk extra comfort. Met een paar druppeltjes voelt uw vagina weer vochtig aan, en geeft u uw eigen lichaam de tijd om vocht rustig aan te maken.
Ook kan een glijmiddel helpen vaginisme te voorkomen. Als een vrouw pijn heeft bij het vrijen, bestaat het gevaar dat ze een negatieve reflex gaat ontwikkelen tegenover seks en uiteindelijk misschien gaat blokkeren. Dit wordt vaginisme genoemd.
Goede glijmiddelen/lubricantes, speciaal ook voor de gevoelige vagina, zijn te koop in onze webwinkel. Meer informatie over glijmiddelen kunt u lezen in het artikel Hoe kies je het goede glijmiddel? Een goed glijmiddel/lubricante is de Pjur Med en het door ons ontwikkelde Premium Glijmiddel. Een paar kleine druppels zorgen er al voor een zacht een aangenaam gevoel.
- Zorg dat u voldoende opgewonden bent. Neem de tijd voor het voorspel. Zorg voor afwisseling. Seksuele opwinding heeft te maken met aandacht en vernieuwing. Zeker als je ouder wordt heb je meer tijd en variatie nodig om opgewonden te raken.
- Het kan een tijd lang goed gaan, maar op een op gegeven moment voldoet dezelfde vrijpartij niet meer. Van het vooruitzicht word je niet meer opgewonden en van de vrijpartij zelf ook niet. Een gevarieerd seksleven wordt belangrijker dan ooit. Durf te fantaseren en experimenteren.
Vraag elkaar wat je wilt, wat je fijn vindt. Hoe kan het leuker? Spannender? Kijk bijvoorbeeld een erotische film, koop een lekkere massage olie, een opwindend boek of gebruik een vibrator. Wacht niet af en neem zelf het initiatief. Kijk bijvoorbeeld in onze winkel of bij Erotische Verhalen en laat u inspireren.
- Droogheid en gevoeligheid van het vaginaslijmvlies kunnen ook goed worden verholpen met oestrogeen-zetpillen of -crème voor in de vagina. Deze oestrogenen worden niet of nauwelijks in het lichaam opgenomen en hebben daarom waarschijnlijk geen risico's. U gebruikt de crème of de zetpillen de eerste twee weken eenmaal per dag. Daarna maar twee keer per week. Uw huisarts kan u adviseren. Ook een natuurlijk middel als Membrasin zou uitkomst kunnen bieden.
- Het gebruik van speciale gels stimuleert de bloedtoevoer naar de clitoris. Deze gels zorgen ook voor een fijne sensatie en meer gevoel in de clitoris. Producten die u kunt proberen zijn de Viagel en Viamax Cream.
- 'Use it or loose it' is nog steeds de gouden regel. Regelmatig vrijen is goed voor de doorbloeding van de vagina en u maakt er testosteron mee aan wat de zin in seks weer aanwakkert.
Meer over pijn bij het vrijen, de oorzaken en de oplossingen kunt u lezen in Pijn bij het vrijen, een veel voorkomende klacht.
Voorkom en verhelp ongewild urineverlies
Niet alleen in de vagina treden veranderingen, hetzelfde doet zich ook voor in de urinebuis: de wand wordt dunner en minder soepel, terwijl de bekkenbodemspieren die er rond liggen, verzwakken. Hierdoor kunnen problemen met incontinentie ontstaan. Gemenopauzeerde vrouwen hebben vaak last van minimaal urineverlies, ook wel stress-incontinentie genoemd, dit is urineverlies bij het lachen, hoesten of tillen.
Maar net zoals bij vaginale problemen worden niet alle urinaire problemen veroorzaakt door de overgang. Andere mogelijke oorzaken van een overactieve blaas of van incontinentie-problemen zijn:
- infecties van de blaas (cystitis) of de urineleider (urethritis)
- verzwakking van de bekkenbodemspieren
- bepaalde zenuwaandoeningen (bv. multiple sclerose)
- sommige geneesmiddelen (bv. water-afdrijvende middelen, sommige kalmeermiddelen)
Tips en adviezen voor voorkomen ongewild urineverlies
Ook vaginale balletjes, te koop in onze webwinkel helpen om de bekkenbodemspieren op een goede manier te trainen.
Helpen oefeningen niet? Aarzel dan niet om hiervoor uw arts te raadplegen. Incontinentie klachten kunnen vaak goed worden behandeld. De behandeling en de keuze voor geneesmiddelen, zowel hormonaal als niet-hormonaal, zijn uiteraard afhankelijk van de precieze oorzaak.
Tips tegen vermoeidheid en depressiviteit
Uit onderzoek blijkt dat nogal wat vrouwen zich ongelukkig voelen na de overgangsjaren en die sombere gevoelens worden vaak toegeschreven aan de menopauze. Dat is een misverstand zegt een belangrijk deel van de deskundigen. Deze deskundigen menen dat de menopauze geen rechtstreekse oorzaak is van depressiviteit, geheugenproblemen, angstgevoelens, enz. Het is wel zo dat de menopauze vaak samenvalt met een periode in het leven dat de kinderen zelfstandig worden, het perspectief in de carrière is veranderd, de relatie met de partner tegen het licht wordt gehouden. Misschien zijn er problemen met zorgbehoevende ouders, of spelen er gezondheidsproblemen. Deze aspecten kunnen somber stemmen maar hoeven geen gevolg te zijn van de menopauze op zich. Meer hierover kunt u lezen in Veranderingen in seksualiteit na je 45ste.
Tips en adviezen
- Verzorg uw sociale relaties en maak tijd om met vriend(inn)en leuke dingen te doen.
- Praat over uw gevoelens en klachten met uw partner en werk aan uw relatie.
- Probeer dagelijks aan lichaamsbeweging te doen (fietsen, wandelen, zwemmen…).
- Probeer zo gezond en evenwichtig mogelijk te eten, met vooral veel groenten en fruit.
- Besteed aandacht aan uzelf: ga bijvoorbeeld naar een schoonheidssalon, de sauna, verzorg uw kleding en uw uiterlijk, enz.
- Zorg voor voldoende slaap.
- Leer ademhalingsoefeningen of schrijf u in voor een cursus yoga of een andere ontspanningstechniek.
- Indien de lusteloosheid aanhoudt en u het gevoel heeft dat het misschien toch wel eens om een echte depressie zou kunnen gaan, aarzel dan niet om hierover met uw arts te praten. Er bestaan vandaag goede geneesmiddelen en behandelingsmethoden tegen depressie en vermoeidheid.
Niet minder aantrekkelijk
We leven in een cultuur die ons de hele dag beelden toont van jeugd gekoppeld aan schoonheid. Dat is voor vrouwen, bij wie het uiterlijk vaak een grote rol speelt, niet altijd gemakkelijk. De angst om niet meer sexy of mooi gevonden te worden kan het seksleven zwaar verstoren en er de oorzaak van zijn dat seksuele verlangens afnemen.
En er is geen ontkomen aan: uw lichaam verandert nu eenmaal als u ouder wordt. De taille wordt wat breder, de kilootjes blijven er wat makkelijker aanzitten, het lichaam wordt wat minder lening en lichamelijke ongemakken doen zijn intrede. Spiermassa en kracht verminderen en de maag kan wat boller worden, zodat het lijkt of de buik dikker wordt.
En rond de menopauze kunnen daar nog andere lichamelijke veranderingen bijkomen. Zo kunnen, door de vermindering van vrouwelijke hormonen, de borsten wat kleiner worden. Ook krijgen sommige vrouwen last van haargroei op ongewenste plekken en wordt het haar juist dunner op het hoofd.
Maar dit zegt helemaal niets over uw begerenswaardigheid. Probeer de druk van televisie, tijdschriften en andere media te negeren en wees blij met uw lichaam in elke fase van het leven! Draag die mooie lingerie gewoon, koop die sexy nachtkleding, doe die roze lippenstift op en blijf uw uiterlijk verzorgen. Anders loopt u nog de kans uw eigen angst, om niet aantrekkelijk gevonden te worden, zelf werkelijkheid te laten worden.
Jane Fonda is altijd duidelijk geweest over haar verlies aan libido na de menopauze. Ze voelde dit als een enorme teleurstelling. Ze begon op 70-jarige leeftijd het mannelijke hormoon te nemen, meldde ze via Telegraph.
"Ik ontdekte testosteron en dat maakte voor mij een enorm verschil in mijn libido. Ik raad het dan ook aan als je seksueel actief wilt blijven en je libido is gedaald."
Kijk naar uw testosteron / hormonen
Hoewel de behoefte aan seks grotendeels bepaald wordt door emotionele en sociale factoren, spelen hormonen, zoals oestrogeen en testosteron zeker een rol. Oestrogeen wordt voornamelijk in de eierstokken gemaakt. Zoals hierboven vermeld kan een daling van oestrogenen leiden tot verminderde vochtigheid en daardoor uiteindelijk ook daling van het libido.
En oestogrenen lijken ook belangrijk voor het innerlijke gevoel van vrouwelijkheid.
Testosteron wordt bij vrouwen deels in de eierstokken en deels in de bijnieren gemaakt. De behoefte aan seks wordt vooral bepaald door testosteron en niet door oestrogeen. Na de overgang maken de eierstokken geen oestrogeen meer, maar wordt er door de bijnieren nog wel testosteron gemaakt. De hoogste productie van testosteron ligt rond 25 jaar, daarna wordt dat geleidelijk minder. De hoeveelheid aangemaakte testosteron blijft echter meestal wel voldoende om de behoefte aan seks in stand te houden.
Soms is dat helaas niet het geval; een klein percentage vrouwen heeft na de overgang last van een te lage testosteronspiegel.
Vrouwen bij wie de eierstokken zijn verwijderd kunnen ook een tekort aan testosteron krijgen en daardoor een laag libido. En als er heel lang niet aan seks wordt gedaan, dan maakt het lichaam ook minder testosteron aan. Wordt u door niets of niemand meer geprikkeld? Dan heeft u misschien een tekort aan testosteron.
Tips en adviezen voor verbeteren Testosteron
- Voldoende slaap is gelangrijk (minimaal 7 uur per nacht).
- Vermijd stress. Veel stress vermindert de productie van testosteron in de bijnieren.
- Doe aan krachttraining. Hiermee vermindert u de aanmaak van vetmassa en zo blijft uw testosteron beter op peil.
- Beperk de hoeveelheid koolhydraten, eet goede vetten en voldoende eiwitten.
- Eet producten en vitaminen die gunstig zijn voor het testosteron. Dat zijn magnesium (zit onder andere in bonen, spinazie, noten en vis), vitamine D (supplement) en zink (vindt u onder andere in rundvlees en kip).
! Helaas blijkt dat Intrinsa van de markt is gehaald en dus niet meer verkrijgbaar is.
Houd er wel rekening mee dat Nederlandse artsen erg terughoudend zijn in het voorschrijven van testosteron aan vrouwen die de baarmoeder en eierstokken nog hebben. Dit in verband met de mogelijke onomkeerbare vermannelijkings verschijnselen. U moet hierbij denken aan gewichtstoename, haargroei op gezicht en andere plekken waar je het niet wilt, vergroting van clitoris en schaamlippen, stemverlaging, toename van slechte cholesterolsoorten (mogelijk gevaarlijk voor vrouwen met hartproblemen) en een olie-achtige huid (puistjes, met name in het gezicht en op schouders).
Wilt u hierover meer lezen over testosteron en de afname van het libido?
Dr. Susan Rako schreef een boek over testosteron en de afname van lustgevoelens.
In haar boek “The Hormone of Desire", vertelt zij over de schok van het verlies van lust en haar lange weg om daar een oplossing voor te vinden. Zij legt een verband tussen afgenomen seksueel verlangen rond en na de menopauze en de afname van testosteron in het bloed in die periode. Het boek was groot nieuws toen het uitkwam, omdat men tot dat moment testosteron niet serieus nam als oplossing voor het libidoverlies van vrouwen. Informatie hierover kunt u vinden op de website http://www.susanrako.com/thebook.htm
Hoe dan ook, het blijft een begin en veel meer onderzoek is nodig. Maar men is er mee bezig en er zullen in de toekomst zeker betere oplossingen komen voor zelfbewuste vrouwen die een leven lang gepassioneerd willen liefhebben.