Maar hoe werken ze nou precies? Wat kan je er mee doen?
Hoe gebruik je deze ben wa balls?
En voor degenen die ze nog willen aanschaffen: wat is een juiste keuze?
Hieronder helpen wij u graag met het maken van de juiste keuze en leggen wij u uit hoe u deze kegelballetjes gebruikt.
Sterke bekkenbodem goed voor gezondheid, betere seks & krachtiger orgasmes
Ben Wa ballen zijn al eeuwen oud. Ze combineren sensueel genieten en bewustzijn met effectieve bekkenbodem oefeningen. Een succesvolle combinatie, zo blijkt ook uit onderzoek.
De bekkenbodemspieren zijn een groep spieren die onder in ons bekken liggen. Voor het gemak praten we meestal over de bekkenbodem. Ze vormen letterlijk de bodem van ons bekken. Deze spiergroep geeft steun aan de organen in de buik en kunnen onze blaas en darm afsluiten waardoor we in staat zijn urine en ontlasting op te houden. Ook is de bekkenbodem erg belangrijk bij seksualiteit. De bekkenbodemspieren worden daarom ook wel seksspieren genoemd.
Gezonde bekkenbodemspieren zorgen voor:
- Meer gevoel tijdens het bedrijven van de liefde voor haar, maar ook voor hem.
- Het voorkomt en helpt bij ongewild urine verlies.
- Krachtiger orgasmes en makkelijker krijgen van een orgasme.
- Meer natuurlijke vochtaanmaak (wat tijdens en na de overgang extra belangrijk is).
- Meer seksueel bewustzijn.
- Een intensere sensatie tijdens de penetratie.
- Snel herstel na bevalling.
Bekkenbodemspieren vergelijkbaar met elastiek
U kunt de bekkenbodemspieren vergelijken met een elastiek: wanneer er weinig veerkracht is, en als er te weinig spanning op het elastiek zit, hangt het te los en verliest het zijn werking. Hierdoor kan het gevoel tijdens de seks minder worden en kan het moeilijker zijn om een orgasme te krijgen. Ook kan er urineverlies optreden tijdens het vrijen of een orgasme.
Hoe komt het dat bekkenbodemspieren veerkracht verliezen?
Dat heeft voornamelijk te maken met het ouder worden. Dan verliezen spieren, en dus ook de bekkenbodemspieren aan kracht. Ook een bevalling en de overgang kunnen de bekkenbodemspieren flink verzwakken.
Training maakt bekkenbodemspieren sterker
Maar voor de bekkenbodemspieren geldt gelukkig, net als voor alle andere spieren in het lichaam, dat je ze sterker kunt maken door te trainen. Training geeft ook meer beheersing over de spieren. En het mooie is, het is nooit te laat om daarmee te beginnen.
In het artikel "Goede bekkenbodem helpt tegen pijn bij vrijen" kunt u meer lezen over de werking en verbetering van uw bekkenbodemspieren.
Waarom is trainen van bekkenbodemspieren met balletjes zo goed?
U kunt uw bekkenbodemspieren natuurlijk trainen zonder balletjes, maar het is niet voor iedereen gemakkelijk om de juiste spier te vinden. En het trainen van de verkeerde spieren kan een averechts effect hebben. Trainen met balletjes is een fijne en effectieve oplossing. En een leuke en gemakkelijke!
U kunt ook de kegelballetjes gebruiken als aanvulling op de kegeloefeningen. Met kegelballetjes kunt tijdens de oefeningen beter ervaren wat er in uw lichaam gebeurt en worden de kegeloefeningen gemakkelijker.
Net zoals het trainen van benen, armen etc. met gewichten in zijn algemeenheid sneller en effectiever werkt, geldt dat ook voor het trainen met kegelballetjes.
Ook fijn: U kunt de balletjes dragen tijdens dagelijkse bezigheden en traint zo meteen uw bekkenbodemspieren. Zo traint u tijdens het koken uw bekkenbodemspieren!
Hoe werken deze Ben Wa balls?
Dit veroorzaakt een spontane reflex die ervoor zorgt dat de bekkenbodemspieren samentrekken.
Deze actie stimuleert en traint de voor seks zo belangrijke bekkenbodemspieren.
Welke kegel balletjes moet ik kiezen?
Er zijn balletjes en kegelsets in verschillende soorten en maten. Het is een beetje te vergelijken met fitness apparatuur. Voor het trainen van bijvoorbeeld de armspieren zijn er lichte en zware gewichten. Afhankelijk van wat het doel is en wat de begin situatie is, kies je het juiste gewicht. Zo is het ook met de kegelballen.
Daarnaast speelt de grootte (de afmeting) van de kegelbal een belangrijke rol. Welke ballen zijn voor u de juiste keus? Wij helpen u graag op weg.
Goed om te weten
- Kegelballen inhouden is moeilijker naarmate de kegelballetjes kleiner en zwaarder zijn.
Hoe zwaarder de kegel, hoe uitdagender de training, en dat zelfde geldt voor kleinere balletjes.
Met kleine balletjes is de training zwaarder.
- Hoe groter en hoe lichter de balletjes, hoe makkelijker ze in te houden en te dragen zijn. En hoe makkelijker de training met deze balletjes is.
- Grotere ben wa ballen hebben daarbij als voordeel dat je ze beter voelt zitten en bewegen. Dat maakt het trainen makkelijker, met name voor 50 plus dames. Ze worden ook vaak als opwindender ervaren.
Maar let wel. Niet iedereen vindt een grotere kegelbal prettig. Dat heeft ook met een persoonlijke voorkeur te maken. Maakt u gebruik van tampons in de maat small, of vindt u het lastig om iets in uw vagina te brengen? Of lijkt een grotere kegel u gewoon niet prettig? Kies dan gewoon voor een kleinere (lichtere) kegel.
Kiezen van de juiste kegels voor u
De ene vrouw is de andere niet, en ook de conditie van de bekkenbodemspieren kan uiteraard erg verschillen. Dat maakt het kiezen van de juiste kegelbal best lastig. Daarom adviseren wij in de meeste gevallen een trainingsset met meerdere kegels.
U kunt kiezen voor een kegelset met houders waar u balletjes met verschillende gewichten in kunt doen, of u kunt kiezen voor een set met losse kegelballen.
Het voordeel van deze sets is dat u de training op maat kunt maken. U kunt rustig kunt opstarten en op uw eigen tempo de training opbouwen en uitdagender maken, net als bij fitness apparatuur.
En blijkt het eerste balletje toch wat te licht, omdat uw bekkenbodemspieren in betere conditie zijn dan gedacht, dan start u gewoon met een zwaardere kegel.
Er zijn anno 2024 een aantal mooie, effectieve en goede kegelsets waar u uit kunt kiezen. Wij helpen u hieronder graag met het kiezen van de juiste kegelset (of kegelbal).
Hoe kiest u een passende kegelballen / kegelsets ?
Voor het kiezen van een kegelset die perfect bij u past hebben wij een kleine quiz bedacht.
Lees de vragen door en geef in gedachten uw antwoorden.
Vragen mbt de conditie van uw bekkenbodemspieren |
Antwoord A | Antwoord B | Antwoord C |
Heeft u last van ongewild urineverlies tijdens sex ?
|
Regelmatig
|
Soms
|
Nee
|
Zijn uw orgasmes minder intens geworden?
|
Ja, aanzienlijk
|
Ja, een beetje
|
Nee
|
Heeft u minder gevoel bij penetratie gekregen in de loop van de tijd?
|
Ja
|
Ja, een beetje
|
Nee
|
Heeft u het idee dat uw vagina minder (snel) vochtig is ?
|
Ja
|
Soms
|
Nee
|
Heeft u het gevoel dat uw vagina wijder is geworden?
|
Ja
|
Een beetje
|
Nee
|
Bent u net bevallen?
|
Ja
|
Ja, meer dan half jaar geleden
|
Nee
|
Bent u ouder dan 50 jaar?
|
Ja, aanzienlijk ouder
|
Ja, zo rond de 50
|
Nee
|
Meeste antwoorden A ?
Heeft u bij de meeste antwoorden A ingevuld, dan valt u onder de categorie "Beginners" en adviseren wij u een set waarmee u licht kunt beginnen. U bent dan waarschijnlijk boven de 50, met kinderen en heeft bekkenbodemspieren die duidelijk verzwakt zijn. Of u bent jonger en recent bevallen. U wilt uw bekkenbodemspieren versterken voor meer gevoel, betere seks en betere vochtaanmaak.
- Het beste is een kegelset (of kegel) waarbij de lichtste kegel 15-30 gram is met een gemiddelde diameter van ca. 3 cm.
De lichtste kegel mag ook wat zwaarder zijn als de kegel wat groter is. Want: hoe groter de kegel hoe lichter de training.
Nog wel: heeft u vaak last van ongewild urineverlies dan is het raadzaam om naar uw huisarts te gaan.
Kegelsets (of vaginale bal) die wij u adviseren zijn:
Meeste antwoorden B?
Heeft u bij de meeste vragen B ingevuld, dan kunt behoort u tot de groep 'licht gevorderden'.
U bent waarschijnlijk rond de 40/50 en uw bekkenbodemspieren zijn in een licht verzwakte conditie. U heeft waarschijnlijk soms last van ongewild urineverlies en het gevoel bij seks is wat verminderd.
U wilt uw bekkenbodemspieren weer in goede conditie brengen voor meer gevoel, betere seks, betere vochtaanmaak en voor het voorkomen van ongewild urineverlies.
U kunt dat het beste kiezen voor een kegelset (of kegel) met een start gewicht van ca. 40 - 80 gram (bij gemiddeld formaat bal Ø 3 cm).
- Een kegelset met een lichter start gewicht kan ook, als de diameter groter is dan 3 cm.
Want hoe kleiner de kegel, hoe zwaarder de training. - Een kegelset met een zwaarder start gewicht kan ook, als de kegel een grotere diameter heeft dan 3 cm.
Kegelsets (kegels) die wij u adviseren zijn:
Meeste antwoorden C ?
Waarschijnlijk bent u onder de 35, heeft u geen bevalling gehad en geen bekkenbodemklachten.
U wilt uw bekkenbodemspieren versterken voor meer sensueel gevoel en betere seks, of gewoon in goede conditie houden om klachten te voorkomen. U valt bij ons in de categorie 'gevorderden'.
Zwaardere ballen zijn moeilijker in te houden en dus voor u een juiste keuze. Kleine, zware balletjes zijn de ultieme uitdaging. Maar u hoeft niet automatisch te kiezen voor kleine balletjes. Kleine balletje zijn namelijk vaak wat minder goed te voelen en geven dus ook wat minder dat sensuele en opwindende gevoel.
Goed gewicht voor "gevorderden" : 80 + gram ( bij gemiddeld formaat kegelbal).
Kegelsets die wij u adviseren zijn:
Contra-gewichtjes in de kegels
Sommige balletjes / kegelsets bevatten een bewegend contra gewichtje. Als je de balletjes draagt en vervolgens loopt, of beweegt, veroorzaakt dit een lichte trilling, ofwel een subtiele kinetische vibe. Dit zorgt voor een sensuele ervaring die het seksuele bewustzijn vergroot, en de training kan intensiveren. Maar wees niet teleurgesteld als u bij het dragen van de balletjes geen opwinding voelt. De gevoeligheid van de binnenkant van de vagina is bij elke vrouw anders. Maar dat maakt de training niet minder effectief.
Een bewegend contra-gewichtje kan dus een meerwaarde hebben bij het trainen, maar het is niet noodzakelijk voor een goede training.
Nadeel van deze contra-gewichtjes is dat de kegelballeltjes vaak wel wat geluid maken bij dragen.
Hoe breng je de balletjes goed in? En hoe gebruik je ze?
Hoe gebruik je ben wa balletjes (kegelballen) om de bekkenbodem sterker te maken? Hier leggen wij dat stap voor stap uit.
Gebruik van kegel balletjes - stap 1: Voorbereiding
Allereerst is het standig om uw blaas te legen voordat u start met het trainen van de kegelballetjes.
Probeer uzelf vervolgens te ontspannen. Een douche van te voren kan bijvoorbeeld fijn zijn.
Zorg daarbij dat u voldoende tijd heeft om de kegelballetjes relaxed in te brengen, dat u een goed en veilig glijmiddel op waterbasis bij de hand heeft.
Gebruik van Ben Wa bal - stap 2: Reinigen
Gebruik kegelbal - stap 3: Glijmiddel
Voordat u het balletje of balletjes inbrengt, breng eerst een beetje glijmiddel aan op het voorste balletje. Dat maakt het inbrengen een stuk comfortabeler. Breng niet teveel aan, want dat kan het balletje te glad worden en glijdt het balletje er te gemakkelijk uit.
De meeste kegelballetjes zijn gemaakt van siliconen waardoor het het veiligst is om te kiezen voor een glijmiddel op waterbasis, en niet op basis van siliconen.
Gebruik van kegelballetjes - stap 4: Inbrengen
Ga ontspannen liggen of zitten, en breng uw aandacht naar uw bekkenbodemgebied.
U brengt vervolgens het balletje in, of de balletjes één voor één. U drukt ze een beetje in uw vagina totdat het balletje naar binnen glijdt. Dan zit het goed. Duw het balletje niet helemaal tegen de achterkant van de vagina.
Het touwtje moet hierbij aan de buitenkant van uw lichaam blijven.
Heeft u een set kegelballetjes? Kies dan de eerst de juiste bal om de training mee op te starten.
Het beste gewicht van de kegel om mee te beginnen is de kegel die u, eenmaal ingebracht, een aantal keren comfortabel kunt "optillen" en "laten dalen".
Begin met de lichtste bal en kijk of dit lukt. Gaat u dit eenvoudig af? Dan gaat u door een volgende, zwaardere kegel. Herhaal dit totdat u een comfortabel maar toch uitdagend gewicht heeft gevonden.
Gebruik kegelballetjes - stap 5: Plaatsing van de balletjes
Het belangrijkste is dat het kegelballetje bovenop de bekkenbodemspier ligt. De exacte afstand van de vaginale opening naar de bekkenbodem spier verschilt van vrouw tot vrouw, maar denk aan een dikte (niet de lengte) van ongeveer 2 vingers, of circa 3 tot 5 centimeter. Dan zit u hoogstwaarschijnlijk al achter de bekkenbodemspier.
Plaats de kegelbal niet te diep. Niet zo diep als een tampon bijvoorbeeld. U moet namelijk de kegel met uw ademhaling kunnen bewegen.
Als u een setje heeft van twee balletjes plaatst u het eerste balletje net achter de bekkenbodemspier, het andere balletje zit dan dieper.
Probeer ook eens te experimenteren met de plek. Dat stimuleert de vaginawand en bezorgt een opwindend gevoel. Probeer ze eens lager in de vagina te dragen voor een zachtere sensatie, of probeer ze te krijgen direct achter de g-spot voor een intensere opwinding.
Gebruik kegelballetjes - stap 6: Doen van dagelijkse bezigheden
Nadat u de kegelbal of kegelballetjes heeft ingebracht kunt u doorgaan met uw dagelijkse bezigheden. U kunt de kegelballetjes dragen tijdens het koken, tijdens het wandelen met de hond of tijdens het doen van uw yoga oefeningen. Veel dames vinden het prettig om de vaginale balletjes te dragen tijdens het ochtend ritueel.
Voor meer effectiviteit kunt u de kegeloefeningen doen die hieronder staan.
Doe dit 15-30 minuten a 4 keer per week. Het kan 2 a 3 weken duren om vooruitgang te ervaren. Maar het kan ook wat langer duren. Volhouden is de weg naar succes, dus geef niet te snel op!
Toe aan extra uitdaging, of een volgende stap?
Voeg dan extra beweging toe. Draag de balletjes bijvoorbeeld tijdens het traplopen, doen van squats om de spieren meer uit te dagen.
Heeft u een setje met kegelballen? Dan kunt u na een aantal weken kiezen voor een volgende, zwaardere kegel.
Gebruik kegelballetjes - stap 7: Verwijderen van de kegelballetjes
Na uw training kunt u de kegelballetjes weer verwijderen. Dat gaat eenvoudig door middel van het koordje.
Ontspan en gebruik ook uw ademhaling bij het verwijderen van de kegelballetjes.
Na gebruik maakt u de kegelballetjes weer schoon onder de kraan of met een toy-cleaner en bergt ze op op een donkere, koele plek.
Na een paar weken trainen met deze kegelballtjes (soms wat langer) zult u merken dat u bekkenbodemspieren echt sterker zijn geworden.
U zult meer gevoel ervaren bij het vrijen, de natuurlijke vochtaanmaak zal verbetert zijn en ook zult u minder last hebben van urineverlies.
Eenvoudige training met ben wa balletjes
Door het dragen van de balletjes gedurende uw normale activiteiten zoals lopen, zwemmen of schoonmaken activeert en versterkt u uw bekkenbodemspieren.
U moet staan of blijven bewegen, en niet gaan zitten of liggen. De balletjes zullen de neiging hebben te zakken en dalen onder hun eigen gewicht. Uw bekkenbodemspieren reageren hierop en trekken automatisch samen. Dit zorgt voor effectieve en specifieke fysiotherapie.
Hoe lang en hoe vaak trainen?
Afhankelijk van hoe het aanvoelt kunnen de balletjes een paar minuten of langer gedragen worden. Wij adviseren om de gebruiksduur geleidelijk op te voeren. Maar bij voorkeur niet langer dan 30 minuten, omdat te strak aangespannen bekkenbodemspieren voor andere problemen kunnen zorgen. Voor echte spierversterking moeten de balletjes wel regelmatig over een aaneengesloten periode worden gedragen. Wel met een rustdag na 2 dagen trainen voor het beste resultaat. Bijvoorbeeld een aantal keren per week gedurende 1-4 maanden.
Extra kegeloefeningen
Voor een optimaal resultaat kunt kegeloefeningen met deze kegelballen doen. Met name oefening 1 en 2 zijn goede oefeningen om rustig mee op te starten.
Lukt het u nog niet om de kegelbal in te houden, dan kunt u de oefeningen ook liggend doen.
Kegeloefening 1 - Goede start oefening (vastknijpen)
Voor deze oefening ligt, zit of staat u. Als u ligt heeft u geen last van de zwaartekracht en wordt de oefening lichter en makkelijker. Voor veel dames kan dit een fijne start zijn voor het oefenen met kegelballetjes.
Als u het balletje heeft ingebracht houdt u de benen gesloten. U probeert het balletje rustig heen en weer bewegen. Vervolgens richt u zich op het knijpen in de ballen. Alsof u ze wilt vasthouden en vastknijpen. U houdt dit vastknijpen een paar seconden vast, dan laat u los en volgt een ontspanning van een paar seconden.
De tijd voor ontspanning moet minimaal gelijk zijn aan de tijd van de inspanning. Dus 2 seconden vastknijpen, dan volgt 2 seconden ontspanning. Deze oefening doet u 10 keer, neemt een minuut pauze en doet een volgende set van 10. Vervolgens neemt u 2 minuten pauze om daarna de laatste set van 10 te doen. Deze kegel oefeningen kunt u, voor een optimaal resultaat 3 a 4 keer per weer doen. Na een aantal weken zult u al een enorme verbetering zien.
Kegeloefening 2 - Ben wa balletjes "omhoog tillen"
Een andere eenvoudige maar effectieve oefening is om de vagina aan te knijpen rond de ballen, en ze vervolgens met uw bekkenbodemspieren verder in uw vagina omhoog te tillen/trekken. Houd dit vast voor 3 tot 10 seconden, laat de balletje vervolgens langzaam teruggaan naar de lage rust positie en ontspan. De tijd voor ontspanning moet minimaal gelijk zijn aan de tijd van inspanning, en beter is zelfs te kiezen voor een nog wat langere ontspanningstijd.
Is de oefening te zwaar en valt het balletje eruit? Dan kunt u er voor kiezen om deze oefening liggend te doen. Gaat dat goed, dan kunt u deze oefening vervolgens staand proberen.
Herhaal vervolgens de oefening van knijpen, tillen en ontspannen. En doe deze volledige oefening 8-12 keer. Deze oefening kunt het u beste 3 a 4 dagen in de week doen. Een rustdag zal helpen om uw bekkenbodemspieren te herstellen en de effectiviteit van uw volgende training te maximaliseren.
U kunt geleidelijk de zwaarte van uw kegel vergroten als de bekkenbodemspieren sterker worden. En u kunt de tijd van aanspanning (en ontspanning) langzaam verhogen van 3 tot 10 seconden.
Dit zal u helpen geleidelijk de bekkenbodemspieren uit te dagen om harder te werken en krachtiger te worden.
Kegeloefening 3 - kegelballetjes "eruit trekken"
Ga op de rand van uw bed of een stoel zitten en breng het balletje(s) in. U kunt de oefening ook staand doen bijvoorbeeld onder de douche. Span uw bekkenbodemspieren aan en probeer dan het balletje(s) er zachtjes uit te trekken. Terwijl u voorzichtig aan het touwtje trekt, spant u uw bekkenbodemspieren aan. Doe dit 5 seconden. Ontspan daarna 5 seconden. Herhaal dit 10 keer. Geef u zelf een minuut pauze voordat u met de tweede set begint. Neem na de tweede set en laatste set een pauze van 2 minuten. Als u 3 a 4 keer per week doet en u merkt dat dit te gemakkelijk wordt kunt u het aantal sets opvoeren van 10 naar 15. Ook kunt u de tijd langzaam opvoeren van 5 naar 10 seconden.
Veel voorkomende vragen over het gebruik van kegelballetjes
De balletjes glijden er meteen uit? Doe ik wat verkeerd?
U kunt ervaren dat de balletjes de neiging hebben om er na slechts een paar minuten al uit te glijden. Als dit gebeurt, maakt u zich dan geen zorgen. U kunt eerst liggend het kegelballetje inbrengen en oefening 1 doen die u vindt bij de Extra Kegeloefeningen.
Uiteindelijk worden uw spieren sterker, en zullen ze automatisch de balletjes op zijn plaats gaan houden. Geef niet te snel op. Het begin kan moeilijk zijn.
Vraagt u zich af hoe de balletjes er weer uitkomen?
Geen zorgen. De Ben Wa balletjes zonder touwtje of koord zijn vrij zwaar en vallen er als het ware van zelf uit. Door uw bekkenbodemspieren aan te spannen blijven ze op hun plaats. Dus als u ophoudt met aanspannen, dan glijden ze er vanzelf uit. Lukt dat niet meteen, dan kan een beetje persen helpen.
Hoe maak ik kegelballetjes schoon?
Vaginale balletjes moeten voor en na gebruik goed worden schoon gemaakt met milde zeep en warm water. Daarna laat u ze laten opdrogen.
U kunt ze uiteraard ook met een speeltjes reiniger schoonmaken. Al de ben wa balletjes die wij verkopen zijn van niet-poreus materiaal en kunnen daardoor grondig gereinigd worden.
Dat is belangrijk om bacteriën en schimmels geen kans te geven en vaginale infecties te voorkomen.
100 % siliconen balletjes kunnen ook 3 minuten worden gekookt om ze te steriliseren.
Hoe lang na de bevalling mag ik kegelballen gebruiken?
Er wordt geadviseerd pas 45 dagen na de bevalling te starten met het gebruik van kegelballen.
Hoe kan ik mijn bekkenbodem in conditie houden?
Als u uw bekkenbodemspieren door training weer in goede conditie heeft gekregen, wilt u dat natuurlijk zo houden. Zoals met elke spierkracht, zullen uw spieren verzwakken als u stopt met trainen. Door regelmatig de kegelballen te gebruiken houdt u uw bekkenbodemspieren krachtig, voorkomt u vervelende klachten en helpt het u om een leven lang van seks te genieten.
Wij adviseren om de training minimaal 1 keer per week te blijven uitvoeren.
Kan ik kegelballen gebruiken tijdens mijn zwangerschap?
Ja, u kunt hiermee, net zoals met sporten, doorgaan tot de uitgerekende datum, maar u moet wel even verder lezen. Tijdens de zwangerschap komt er extra druk op de bekkenbodemspieren te staan. In hoeverre dat tot bekkenbodemkwaaltjes lijdt, verschilt per vrouw. Maar de kans erop kunt u aanzienlijk verminderen door de bekkenbodemspieren te trainen. Dit is om verschillende redenen een goed idee:
- U heeft minder last van incontinentie kwaaltjes
- U heeft minder risico op bekkeninstabiliteit
- U kunt uw kindje beter dragen en ondersteunen in de zwangerschap
- Het risico op een verzakking wordt minder
- U krijgt een grotere bewustwording van uw bekkenbodemspieren en daarmee een groter vermogen om gecontroleerd te persen.
- U heeft meer kans op een makkelijker en sneller herstel na de bevalling
- U kunt meer genieten van seks tijdens de zwangerschap
Sterke bekkenbodemspieren zijn belangrijk bij een zwangerschap, maar voor een bevalling is een goede controle over deze spiergroep nodig.
Onze tip is dan ook: Gebruik de kegelballetjes voor oefeningen zoals de Extra Kegeloefeningen die hierboven worden genoemd. Zo krijgt u niet alleen krachtiger bekkenbodemspieren maar ook meteen een goede controle over uw bekkenbodemspieren. U leert aldoende zo hoe u deze spiergroep kunt aanspannen en ontspannen.
En natuurlijk geldt hierbij ook: blijf luisteren naar uw lichaam en overdrijf niet.
De kegelballen blijven zonder inspanning zitten.
Soms blijven de ingebrachte kegelbal zonder inspanning zitten. Dat kan liggen aan de natuurlijke anatomie. (Een strakkere vaginamond of bepaalde vorm van de vaginawand biedt voldoende ondersteuning.) Het kan ook zijn dat de kegelbal te diep is geplaatst, of de kegelbal voor u is te licht en/of te klein. Of wellicht zijn uw spieren sterker dan gedacht.
Oplossingen
- Controleer de juist plaatsing. De ballen moeten niet te diep in de vagina zitten (zoals een tampon).
- Beoordeel uw spierkracht: Test of u de de ingebrachte kegelbal actief kunt optillen en vasthouden.
- Voeg beweging toe: loop de trap op, doe squats, maak heup- en buigbewegingen om de spieren meer uit te dagen.
- Focus op actieve oefeningen zoals in dit artikel uitgelegd.
- Raadpleeg een bekkenfysiotherapeut voor het beoordelen van uw anatomie en spierkracht en een persoonlijk advies.
Wat zijn de risico's van het gebruik van ben wa ballen?
Ben Wa ballen of kegelballen zijn bedoeld om de bekkenbodemspieren te versterken. Sommige vrouwen hebben te gespannen bekkenbodemspieren. Door gebruik van kegelballen kan dit worden versterkt. Dan heeft het gebruik van ben wa ballen een negatief effect.
In dit artikel kunt u lezen hoe u een te gespannen bekkenbodemspieren kunt herkennen. Twijfelt u? Raadpleeg dan een bekkenbodemfysiotherapeut. U kunt op deze website een bekkenfysiotherapeut in uw omgeving vinden.
Gebruik van kegelballen hoort geen pijn te doen of ongemak te veroorzaken. Als dat wel zo is moet u direct met het gebruik stoppen en uw huisarts raadplegen.
Ben wa ballen of kegelballen zijn geen medische hulpmiddelen. Met serieuze bekkenbodemklachten moet u uw huisarts raadplegen, of een bekkenfysiotherapeut.
Is er wetenschappelijk bewijs dat het gebruik van kegelballetjes goed is?
Er is niet veel wetenschappelijk onderzoek te vinden over de effectiviteit van ben ba balletjes maar wij hebben wel wat gevonden dat het gebruik van vaginale balletjes ondersteunt.
Jan Perkins deed een onderzoek naar de wetenschappelijk onderzoek naar vaginale ballen en concludeerde dat ondanks een aantal praktische en theoretische zorgen, er een adequaat klinisch bewijs is dat het gebruik van vaginale ballen ondersteunt in bepaalde groepen. Vaginale ballen kunnen een effectieve training zijn voor vrouwen die een lichte tot gemiddelde vorm van stress incontentie hebben. Vaginale gewichten lijken het effect van bekkenbodemspier oefeningen te vergroten". Link naar het complete artikel: Onderzoek naar effectiviteit vaginale ballen Perkins, J. Journal of WOCN, Volume 25, Issue 4, July 1998
In 2001, Glavind’s deed een (wel klein) pilot-onderzoek waarbij 6 vrouwen Geisha balletjes 15 minuten per dag gedurende 1 week moesten dragen, en vervolgens een half uur per dag. Dit moesten zij 12 weken doen, elke week met uitzondering van de dagen dat ze ongesteld waren. De vrouwen moesten ze dragen tijdens hun dagelijkse bezigheden. Na 12 weken concludeerde hij dat de geisha ballen simpel en effectief waren. Al de 6 vrouwen gaven aan dat hun incontinentie minder of helemaal geen probleem meer was. Conservative Treatment of Stress Incontinence with Geisha Balls, K. Glavind, Int Urogynecol J (2001))
Onderzoek van Arvone in 2000 onder 37 vrouwen wees uit dat het trainen met vaginale balletjes een effectieve manier is bij stress incontinentie en het verminderen van ongewild urine verlies.
De vrouwen die de vaginale balletjes hadden gebruikt bleken na 4 maanden significant minder problemen te hebben dan de groep vrouwen die deze balletjes niet hadden gebruikt.
Effectiveness of Two Conservative Modes of Physical Therapy in Women With Urinary Stress Incontinence. Arvone, Neurourology & Urodynamics
Meer resarch papers over het gebruik van vaginale ballen en gewichten vindt u hier.
Uitzending De Dokters aflevering 9. In deze uitzending legt Goedele Liekens het belang van het trainen met kegelballen
In dit filmpje legt een Americaanse bekkentherapeut waarom kegelballen haar patiënten helpen.
> Overzicht van alle ben wa ballen / kegelsets voor trainen bekkenbodem spieren
Gebruik van kegelballen in vogelvlucht
Kegelballen, vaginale ballen vergeleken