Een typische vrouwenkwaal toch? Nee, echt niet. Hoewel het bij vrouwen wel vaker voorkomt, hebben ook mannen met dyspareunie te maken.
Betekenis: wat is dyspareunie precies?
Dyspareunie is aanhoudende genitale pijn die samengaat met seksuele gemeenschap. Mensen die last hebben van dyspareunie kunnen hier voor of tijdens de seks last van hebben, maar ook ná het vrijen. Dyspareunie kan een psychische oorzaak hebben, maar kan ook het resultaat zijn van een somatische aandoening. Als de seks een keer pijn doet noemt men dat geen dyspareunie, we spreken pas van deze aandoening als de pijn die iemand ervaart vaker terugkeert.
Meest voorkomende klachten bij dyspareunie
Vrouwen ervaren diepe pijn bij seks als er diep wordt gepenetreerd door de man. De pijn die dan gevoeld wordt is vooral in de onderbuik en diep in de vagina te voelen. Vrouwen omschrijven deze pijn als dof of juist als branderig zoals bij een schaafwond. Diepe pijn tijdens of na vrijen is vaak niet te wijten aan psychische klachten maar aan somatische aandoeningen.
Psychisch of somatisch
Zowel bij mannen als bij vrouwen heeft dyspareunie vaak te maken met de psyche, die onbewust van invloed is op je ervaringen tijdens de seksuele gemeenschap. Stress op het werk, een nieuwe relatie, een partner die er nog niet helemaal klaar voor is als er eenmaal wordt gevreeën, zenuwen voor seks en angst om de partner pijn doen. Het zijn allemaal factoren die ermee te maken kunnen hebben dat u pijn ervaart tijdens het vrijen.
Wanneer naar de dokter voor behandeling?
Schroom dus niet om met uw klachten naar de dokter te gaan, als u last blijft houden van de pijn en er zelf niet uitkomt. Deze ziet veel mannen en vrouwen met dezelfde klachten voorbij komen, en hij/zijn kan u zeker helpen met uw probleem.
In andere gevallen kan bijvoorbeeld een behandeling door een bekkenfysiotherapeut er al voor zorgen dat de klachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Is de oorzaak van psychische aard dan is een goed gesprek soms al genoeg om u van uw pijn bij het vrijen af te helpen.
Referenties / bronnen
- https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-seksuele-klachten-eerste-herziening
- http://www.seksueledisfuncties.nl/folders/RUTGERSWPFPIJNlr.pdf