Vaginisme is een aandoening waarbij de spieren rondom de vagina zo stevig samentrekken dat het hebben van seks voor de vrouw vrijwel onmogelijk is, terwijl ze dit wel graag zou willen.
Ook penetratie met een vinger, tampon of zelfs zoiets kleins als een wattenstaafje is bij deze aandoening erg pijnlijk voor de vrouw.
Vaginisme houdt in dat vrouwen geen seks kunnen hebben omdat door de spiersamentrekking penetratie heel erg zeer doet. Vaginisme bestaat in verschillende vormen: primair vaginisme, wat
betekent dat het probleem altijd al heeft bestaan, en secundair vaginisme, waarbij het vaginisme op latere leeftijd is ontstaan. Vaginisme heeft in de meeste gevallen een psychische oorzaak. Hoeveel vrouwen last hebben van vaginisme is niet duidelijk omdat veel mensen zich ervoor schamen.
Lukt het u niet om seks te hebben? Is het elke keer een pijnlijke ervaring als u vrijt en is zelfs het naar binnen brengen van een tampon of vinger al te pijnlijk? Dan is de kans groot dat u last hebt van vaginisme.
Wat zijn de symptomen van vaginisme ?
Vaginisme is onder andere te herkennen aan de volgende symptomen:
- Het gevoel hebben dat de vagina ‘op slot’ zit
- Seks hebben met uw partner is pijnlijk
- Brandend gevoel bij penetratie
- Rugklachten
- Buikklachten
- Gespannen schouders
Hoe ontstaat vaginisme?
Vaginisme kan op heel veel verschillende manieren ontstaan, maar vrijwel altijd heeft het een psychische oorzaak. Heel vaak is het een gevoel van angst dat ten grondslag ligt aan deze aandoening. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u eerder een pijnlijke ervaring heeft gehad tijdens de seks en u hier onbewust weer aan terug denkt bij een nieuwe vrijpartij.
Andere vormen van angst die u kunt hebben zijn onder andere:
● Angst voor een SOA
● Angst voor zwangerschap
● Angst voor verliezen van controle
● Angst vanuit de opvoeding
● Angst om uw partner pijn te doen
Meer over oorzaken van vaginisme kunt u hier lezen.
Behandeling bij vaginisme
De allereerste stap is een bezoek aan een huisarts. De arts kan stellen of het om vaginisme gaat, of dat er mogelijk wat anders aan de hand is. De arts kan ook uitsluiten dat er een lichamelijke oorzaak is.
Is dat niet het geval dan kan hij/zij samen met u kijken hoe uw probleem het beste aangepakt kan worden. Hij/zij kan u vervolgens doorsturen, naar bijvoorbeeld een seksuoloog, bekkenfysiotherapeut of beiden.
Er zijn verschillende behandelmethodes voor vaginisme. De beste behandeling zal van persoon tot persoon verschillen. Het is uiteindelijk altijd uw keuze.
Alternatieve behandelmethodes
Helaas heeft niet iedere vrouw baat bij reguliere behandelmethodes voor vaginisme. Zij kunnen eens kijken naar alternatieve behandelmethodes.
Er zijn zowel inwendige als uitwendige alternatieve behandelingen voor vrouwen die last hebben van vaginisme.
Zelfhulp
U kunt zelf ook een aantal dingen doen om uw klachten te verminderen. Zo kunt u met bepaalde oefeningen ervoor zorgen dat u meer ontspannen raakt. Door bijvoorbeeld uw bekkenbodemspieren te ontspannen, ademhalingstechnieken te beheersen of bepaalde massagetechnieken toe te passen.
Er zijn ook hulpmiddelen die kunnen helpen om (weer) ontspannen te leren genieten van penetratie, zoals bijvoorbeeld pelottes (ook dilators genoemd).