Dat gaat niet vanzelf en vraagt om begrip, aandacht en aanpassingen.
Lichamelijke veranderingen bij een vrouw en de invloed op het seksleven
Veranderingen tijdens de overgang
Het lichaam van een vrouw verandert als ze ouder wordt. De meest opvallende veranderingen doen zich voor tijdens de overgang. De overgang (of het climacterium) start bij vrouwen gemiddeld tussen de 45 en 50 jaar. De menstruatie wordt onregelmatiger, blijft uit of wordt juist heviger en duurt langer.
In deze periode stopt het vrouwelijk lichaam geleidelijk met de maandelijkse productie en rijping van eicellen en stelt zich in op een nieuw (hormonaal) evenwicht.
De eierstokken (ovaria) gaan langzaamaan minder oestrogeen en progesteron (vrouwelijke geslachtshormonen) produceren waardoor de hormoonspiegels veranderen. Deze hormoonveranderingen zorgen voor het ontstaan van onder andere 'de bekende' hartkloppingen, ‘opvliegers’ en stemmingswisselingen.
Duur overgangsklachten
De overgang met bijbehorende klachten duurt gemiddeld 5 tot 10 jaar. De laatste menstruatie krijgen vrouwen gemiddeld op hun 51ste. Deze laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd. Voor, maar ook na, de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken. Dit zijn de overgangsjaren. Hoe lang deze periode duurt is voor iedere vrouw verschillend.
Overgang geen vreselijke ziekte
Het is belangrijk om te realiseren dat de overgang een heel normaal en noodzakelijk proces is. Het is zeker geen vreselijke ziekte. Een vrouw groeit zo toe naar een fase waarin de hormoonwisselingen van de cyclus niet langer een rol spelen. Je kunt ook zeggen dat een vrouw na de overgang als het ware zichzelf wordt.
Effect van overgang op intieme organen
De veranderingen die tijdens de overgang plaatsvinden hebben een effect op de geslachtsorganen.
- De vaginawand bestaat uit epitheelweefsel. Door de verminderde productie van oestrogeen wordt dit weefsel dunner en verliest haar elasticiteit.
- De vagina verrimpelt en wordt wat kleiner, net als de schaamlippen. De clitoris wordt niet kleiner, maar wordt wel gevoeliger. Dit komt doordat het vetweefsel, dat om de clitoris heen zit, dunner wordt.
- Het vaginale vocht vermindert waardoor de vagina droger is.
- Er kunnen wat makkelijker vaginale infecties ontstaan (jeuk, ontsteking, witte vloed en dergelijke).
Tot aan de menopauze zorgt de zure pH-waarde in de vagina dat microben zich niet kunnen vermeerderen. De daling van de oestrogenen na de overgang vermindert echter deze zuurgraad met als gevolg dat vaginale infecties sneller ontstaan.
- De bekkenbodemspieren, die zorgen voor een goede vochtaanmaak, orgasmes en gevoel bij penetratie, kunnen, net als andere spieren, aan kracht verliezen.
U zult begrijpen dat al deze lichamelijke veranderingen invloed kunnen hebben op de beleving van seksualiteit.
Mogelijke seksuele klachten tijdens overgang
- Orgasme minder intens
Een orgasme kan als minder intens en explosief worden ervaren, omdat de stuwing en de samentrekkingen die vanuit de geslachtsorganen door het lichaam golven minder hevig en langdurig zijn.
Ook kan het moeilijker zijn om een orgasme te krijgen.
- Minder vocht
Seksuele opwinding gaat na de overgang, net als daarvoor, gepaard met het vochtig worden van de vagina. De vagina van de vrouw is na de overgang in "niet-opgewonden situatie" vaak wel droger, en het duurt langer voordat de vagina vochtig genoeg is voor penetratie. Het vochtmechanisme werkt wat langzamer.
Maar als de dame eenmaal goed opgewonden is, is er geen verschil met de vochtaanmaak van voor de overgang. Na de overgang is de vagina van een vrouw, als ze opgewonden is, dus niet minder vochtig, zoals vaak wordt gedacht.
Het is wel belangrijk om er nu voor te zorgen dat het lichaam fysiek opgewonden is voorafgaand aan penetratie. In een niet-opgewonden situatie is de vagina van een jonge vrouw altijd wel een beetje vochtig. Een (te) snelle penetratie levert daardoor vaak geen klachten op. Na de overgang, als de vagina over het algemeen wat droger is, kan een te snelle penetratie onprettig en zelfs pijnlijk zijn.
Als de vagina niet voldoende vochtig is kan de huid bij de opening van de vagina geïrriteerd raken door het ‘schuren’ van de penis. Als er vaak gevreeën wordt zonder voldoende vochtig te zijn gaat het op den duur pijn doen. Dat kan resulteren in een gespannenheid bij het vrijen, wat resulteert in nog meer pijn. Meer over pijn bij vrijen die ontstaan na de overgang kunt u lezen in dit artikel.
- Pijnlijk
Doordat de huid wat dunner is, minder goed doorbloedt en minder vochtig kan wrijving of streling van de vagina, de schaamlippen en de clitoris, als de vrouw nog niet opgewonden, is onprettig en zelfs pijnlijk aanvoelen.
Doordat het lichaam langer de tijd nodig heeft om opgewonden te raken, en kunnen te snelle en onhandige aanrakingen rond en in de vagina en clitoris pijnlijk zijn. Dat zelfde geldt voor (te) snelle penetratie.
De ernst van deze overgangsklachten verschilt van vrouw tot vrouw, net als het aantal jaren dat een vrouw klachten heeft en het moment waarop de klachten beginnen. Er zijn vrouwen die nauwelijks last hebben van de overgang en geen van bovenstaande klachten herkennen. De meeste vrouwen ondervinden er helaas in meer of mindere mate wel hinder van.
Veel emotionele veranderingen
Naast de lichamelijke veranderingen heeft de overgang ook een emotionele kant.
De overgang brengt vaak - maar gelukkig slechts tijdelijk - een ongewone vermoeidheid met zich mee. Ook kunnen zich andere ongemakken voordoen waar je niet meteen vrolijk van wordt, zoals bijvoorbeeld: opvliegingen, zweetaanvallen die vaak op hun beurt weer slapeloosheid, zenuwachtigheid en een slecht humeur veroorzaken.
Daarnaast vinden er in deze fase van het leven gebeurtenissen plaats die belangrijke invloed kunnen hebben op het gevoelsleven van de vrouw. Haar kinderen die onafhankelijk worden bijvoorbeeld, of haar ouders die ziek of hulpbehoevend zijn of sterven, of haar man die nu rond de vijftig is en die nu misschien ook niet de meest leuke en makkelijke periode van zijn leven doormaakt. Ook de angst om niet meer sexy of mooi gevonden te worden omdat men 'oud' is, zit er diep in en kan het seksleven zwaar verstoren
Geen zin in seks, meer zin, andere zin?
Minder zin
In deze periode kan een vrouw soms veel minder zin hebben in seks dan vroeger, soms kan ze er zelfs een afkeer voor ontwikkelen.
Voor vrouwen is het krijgen van zin in seks een complex proces. Als er lichamelijk of geestelijk iets uit balans is, heeft dat direct invloed op 'de zin in seks'. Overgangsklachten als opvliegers en stemmingswisselingen kunnen het libido dus begrijpelijk verlagen.
Meer zin, andere zin
Maar het omgekeerde komt ook voor: dat een vrouw meer zin in seks heeft. Dat laatste hoor je vaak zeggen door vrouwen in het eerste en tweede jaar van de overgang.
Ook kan het gebeuren dat wat ze vroeger heel prettig en spannend vond, haar nu tegenstaat. Vaak wordt de behoefte aan gemeenschap minder, terwijl de behoefte om te vrijen blijft, zelfs vaak groter wordt. Intimiteit, knuffelen, zoenen en strelen worden belangrijker dan een orgasme krijgen.
Na de overgang
Na de overgang, wanneer het lichaam relatief over meer testosteron (mannelijk hormoon) beschikt, neemt de lust vaak weer toe.
Die verandering tijdens de overgang is heel normaal. Maar het kan wel een probleem opleveren in de relatie met de partner. Zijn verwachtingspatroon blijft misschien hetzelfde en dan zal hij het niet direct begrijpen als zij het liever anders wilt. Het is dus belangrijk om hier samen over te praten.
Veranderingen bij mannen en de invloed op het seksleven
Geleidelijk minder testosteron
Naarmate mannen ouder worden, hebben ze minder actief testosteron en meer oestrogeen in hun lijf. Bij mannen (en vrouwen) is testosteron het belangrijkste sekshormoon. Vanaf de leeftijd van 30 jaar neemt de productie van testosteron gewoonlijk met gemiddeld 1 tot 2% per jaar af. Dat is dus heel weinig. De hoeveelheid testosteron neemt in een iets hoger tempo af wanneer een man eind veertig of begin vijftig is.
Deze daling van het testosteron komt vooral doordat mannen op een wat hogere leeftijd overgewicht krijgen, gezondheidsproblemen hebben en medicijnen gebruiken. Vaak hebben ze wat minder vaak seks (solo en samen), wat ook resulteert in een afname van het testosteron.
De hoeveelheid testosteron en de snelheid van de testosterondaling varieert trouwens sterk per man; er zijn mannen van in de 70 die een testosteronspiegel hebben die gelijk is aan die van de gemiddelde man van in de 30.
Minder snel een erectie
Bij de oudere man verlopen de lichamelijke reacties op de erotische opwinding trager. Dat wil zeggen dat er dus iets meer tijd nodig is voordat de penis stijf wordt, dus voordat er een erectie komt. En ook is het op en neer gaan van opwinding en verslapping en verharding van de erectie tijdens het vrijen is een veel voorkomende ervaring.
Bij sommige mannen speelt ook het tijdstip en het energieniveau een rol. Een erectie kan bijvoorbeeld 's ochtends of 's middags sneller ontstaan dan 's avonds.
Alhoewel dit normale verschijnselen zijn, gaan heel wat niet (goed) ingelichte mannen zich zorgen maken en vrezen meteen impotent te worden. En juist deze angst om impotent te worden is in veel gevallen de oorzaak van die impotentie. Als de man na de eerste keer weer een poging waagt, dan is er grote kans dat door zijn gebrek aan zelfvertrouwen dit tot een mislukking leidt.
Meer informatie hierover kunt u lezen in het artikel 'Oorzaken erectiestoornissen'.
Tim begint het vrijen met Anne meestal met een stevige erectie. Als hij en Anne langer vrijen wordt er erectie soms wat minder stijf. Hij is dan de volgende keer sneller geneigd om wat minder lang te vrijen en sneller te penetreren. Tim is bang dat als hij te lang wacht, zijn erectie verdwenen is. Hij denkt ten onrechte dan het niet meer zal lukken. Stoppen met vrijen bij de eerste vermindering die ze voelen is niet nodig. Meestal onstaat de erectie weer vanzelf. Bij het ouder worden komt het op en neer gaan van de erectie vaak voor.
Erectie verandert
Ook goed voor elke vrouw en man om te weten: in de loop van de jaren verandert de gemiddelde erectiehoek. Een hand met gespreide vingers geeft aan hoe de erecties in de loop van het leven anders zijn.
Niet alleen de erectiehoek verandert, ook de lengte van de penis in erecte staat. Vanaf ongeveer 60 jaar wordt deze vaak 1 of 2 centimeter korter.
Nog twee veranderingen. Doordat de doorbloeding op oudere leeftijd vaak minder wordt, wordt de kop van de penis minder gekleurd, minder paars dus. En door de verlaging van het testosteron wordt het schaamhaar rondom de penis ook wat minder.
Ervaring verandert
De ervaring van het hoogtepunt zelf (het orgasme) kan ook veranderen. Voor een jonge man is het moeilijk het ogenblik van ejaculatie uit te stellen: zijn zaadlozing wordt tijdens de gemeenschap al vrij snel onvermijdelijk. De oudere man daarentegen kan dit ogenblik langer uitstellen en veel bewuster kiezen.
Voor iemand bij wie in zijn jonge jaren vroegtijdige zaadlozing nogal eens voorkwam, zal dit een grote vooruitgang zijn. Nu kan hij zich veel langer inhouden en beheersen, wat het makkelijker maakt om zijn partner te bevredigen. Want in het algemeen is het zo dat vrouwen minder snel klaar komen dan mannen. Het verschil kan wel een kwartier bedragen. Dit is dus een concreet voorbeeld waarbij partners bij het ouder worden seksueel beter op in elkaar ingespeeld raken.
Hoe een man het orgasme beleeft, verschilt natuurlijk van man tot man en van keer tot keer. Maar bij het ouder worden kan de zaadlozing bijna onopgemerkt verlopen: de druk waarmee het zaadvocht naar buiten wordt gestoten is minder sterk. De hoeveelheid zaadvocht vermindert vaak ook op den duur, wat zeker niet hoeft te betekenen dat het plezier dat men aan het orgasme beleeft, afneemt.
Minder lang
Een andere verandering die kan opvallen is dat de erectie minder lang nablijft na de ejaculatie. Het penis wordt vlugger slap. Het wordt haast onmogelijk om in korte tijd verschillende keren tot coïtus te komen. De man heeft gewoon een rustperiode nodig om weer bij te komen. Hoeveel lust (of zin) hij ook heeft, er is een tijdelijke lichamelijke ongevoeligheid voor erotische prikkels.
Veranderingen in de levensloop bij mannen en vrouwen
Vijftigers krijgen meestal voor het eerst wat meer vrije tijd voor zichzelf en voor elkaar. En met een beetje geluk hebben ze ook minder zorgen aan hun hoofd. Op dit punt van hun leven hebben ze waarschijnlijk ongeveer bereikt wat ze wilden bereiken.
Tegelijkertijd zorgen een aantal sociale veranderingen, die gepaard gaan aan het ouder worden, ervoor dat er tussen man en vrouw een nieuw evenwicht gezocht moet worden.
Periode van balans opmaken
Zo rond het vijftigste jaar maken veel mannen en vrouwen de balans van hun leven op. Vragen die opkomen zijn bijvoorbeeld: wie ben ik nu eigenlijk? Houd ik wel nog van mijn partner? Wat verwacht ik van mijn relatie in de volgende fase van mijn leven? Ik geniet eigenlijk niet meer intens van vrijen, is het nog de moeite waard? Kan ik niet beter een nieuwe relatie aangaan?
Seksuele prikkelingen veranderen
Ook seksuele prikkelingen veranderen. De man krijgt geen erectie meer door het kijken naar een diep decolleté of blote borst, een vrouw niet meer van een streling. De veranderingen zorgen soms voor onzekerheid en misverstanden: we zoenen zo weinig, ben ik niet meer aantrekkelijk? Zou zij/hij met iemand anders wel nog naar bed willen?
Andere kant
Niet alleen vrouwen krijgen tijdens de overgang te maken met het zoeken van een nieuwe balans. Ook mannen ondergaan een emotionele verandering. Zij gaan zich minder richten op de buitenkant, hun rol in de maatschappij en het veroveren van de buitenwereld. Er komt meer ruimte voor hun vrouwelijke kant. Zo zien we dat mannen ineens meer aandacht hebben voor de kleinkinderen.
Evaluatie relatie
Wanneer de kinderen zelfstandiger worden en/of op zichzelf gaan wonen, komt de partnerrelatie weer centraal te staan. Man en vrouw zijn weer met zijn tweeën en dit voor de komende periode van zo'n 15 tot 30 jaar. Tijdens deze fase maken man en vrouw ieder voor zich een evaluatie van hun ouderrol. Maar dat niet alleen, ook de partnerrelatie wordt geëvalueerd: wie ben ik als partner, hoe zie ik mijn partner en hoe beleef ik mijn relatie? Vind ik mijn partner eigenlijk nog wel leuk?
Actrice Carine Crutzen (in de Volkrant ) over de periode nadat haar zonen het huis hadden verlaten: "Wat nu, heb ik me geregeld afgevraagd. Wat doe ik met de ruimte die opeens in mijn leven is gekomen? En vind ik de man met wie ik leef nog wel leuk? We hebben ons leven moeten herijken. Daar komt het op neer. Twintig jaar zijn we een soort bedrijf geweest. Opeens werd onze samenlevingsvorm een totaal andere. Wie waren we zelf eigenlijk ook al weer? "
Gezondheid
Wanneer één van beiden ernstig ziek wordt, verandert de relatie op drastische wijze. Seksualiteit krijgt een andere invulling. Het intiem met elkaar zijn en het er voor elkaar zijn krijgt prioriteit.
Meer tijd voor seks
Velen hebben hard gewerkt en daarnaast de kinderen groot gebracht. Er was vaak weinig tijd voor intimiteit en warme seksualiteit. Het kwam er soms op neer om vlug klaar te komen en daarna goed te slapen. Hoe nu verder, nu er wel tijd voor is? Kunnen de gecreëerde patronen worden doorbroken? Kan de seks samen nieuw leven worden ingeblazen?
Maak er regelmatig een feestje van!
Door aandacht aan elkaar te besteden, hun uiterlijk goed te verzorgen en werk te maken van ‘de setting’ en de sfeer.
Er zijn ook veel stellen ontevreden over hun seksleven. Dat kan liggen aan zaken als moeheid, ziekte, de overgang of erectieproblemen. Maar heel vaak is het zo dat mensen gewoon te weinig moeite doen om het leuk en spannend te houden in bed.
Prof. H. van de Wiel: "Mijn advies is om van vrijen een feestje te maken. Hoe vaak je zo’n feestje bouwt, dat doet niet ter zake. Altijd blijkt weer dat de frequentie niet veel zegt. Maar áls je een feestje bouwt, zorg dan wel dat het leuk en opwindend wordt!’
Houd het lichaam seksueel aan de gang
Belangrijk is dat je je lichaam seksueel aan de gang houdt. Seks mis je niet als het er niet is. Eten heb je op een gegeven moment echt nodig , maar seksuele verlangens kunnen uitdoven als een nachtkaars. Het seksuele systeem staat op 'uit' en moet weer aan de praat worden gebracht.
Maak tijd en temporiseer
Huisarts en sekuoloog Peter Leusink in de Corresondent: ‘Voor gezonde oudere vrouwen geldt: neem de tijd. Uiteindelijk leidt het stimuleren van de clitoris wel tot vochtigheid. Een veelvoorkomend probleem bij oudere heterostellen is dat mannen op leeftijd het juist sneller willen, omdat hun erectievermogen afneemt. Maar als die man leert hoe hij een erectie kan behouden, dan kan hij ook wachten tot zij vochtig is. En, ik adviseer ook: ‘Als de hele logistiek zo ingewikkeld is, waarom stimuleren jullie elkaar dan niet eerst?’
Langer voorspel en goede seks
Waar vroeger het accent vooral werd gelegd op het beleven van een orgasme en misschien weinig aandacht werd gegeven aan voor- en naspel, zullen deze laatsten nu steeds belangrijker worden. Het lichaam vraagt als het ouder wordt om een langer voorspel en goede seks. Dat komt mooi uit want vaak is er nu meer tijd om te besteden aan de kunst van het verleiden en beminnen. Probeer nieuwe dingen uit en experimenteer.
Heeft u bijvoorbeeld wel eens gedacht aan het geven van een erotische massage? Het boek Erotische Massage kan u op weg helpen. Of het verrijken van uw liefdesleven met een vibrator? Een goede vibrator kan een hele aanvulling zijn bij het bedrijven van de liefde. Dus waarom niet proberen? Tegenwoordig zijn het kleine, elegante en stille apparaatjes. Hier kunt u lezen wat voor soorten er zijn en waar u op moet letten bij de eventuele aankoop.
Zoek intensievere prikkels
Fantaseer
Geef de seks niet op
Ontspan
Dat is ook belangrijk voor het seksleven. Spanning en seks gaan namelijk slecht samen. Ontspanning is de basis voor samen genieten. Als u ontspant daalt uw hartslag en komt de seksuele opwinding op gang. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste stellen in de vakantie, of tijdens een weekendje weg, meer zin in seks hebben.
Dagelijks een moment ontspannen door bijvoorbeeld sport, wandelen, meditatie of oefeningen zal u seksleven, ook buiten de vakanties om, enorm verbeteren.
Gebruik een goede moisturizer of glijmiddel
Train uw bekkenbodemspieren
Tegenwoordig zijn er ook goede kegel ballen (ook wel vaginale ballen, ben wa ballen of geisha ballen genoemd) waarmee vrouwen op een makkelijke manier de bekkenbodemspieren kunnen trainen.
Leestip: Hoe gebruik je kegelballen en wat is de beste keuze?
Sterke bekkenbodemspieren helpen voor behoud van stevige erectie. Krachtige bekkenbodemspieren zijn ook belangrijk voor hem. Het zorgt voor een sterke erectie. Een eenvoudige oefening om de bekkenbodemspier te trainen en te zorgen voor een blijvend krachtige erectie is de volgende. Breng een handdoekje aan over de erecte penis. Probeer nu met uw penis het handdoekje omhoog te duwen. Houd dit 10-15 seconden vol. Ontspan. Doe deze oefening dagelijks en voer het aantal keren op tot 30.
Medicatie
Let wel, hormoontherapie kent ook nadelen. Maar niet zoveel als vaak wordt gedacht. Een hormoonpreparaat voor de overgang is lichter dan de anticonceptiepil. Uw huisarts kan u hierover verder informeren en desgewenst medicatie voorschrijven.
Sommige vrouwen hebben baat bij homeopatische middelen. Naar de resultaten is helaas nog geen goed onderzoek gedaan.
Testosteron
Natuurlijk zijn er mannen die problemen kunnen krijgen met een tekort aan testosteron, daarvoor kan hormoontherapie een goede en eenvoudige oplossing zijn. De huisarts kan hierover adviseren. Over het algemeen geldt echter dat het voldoende helpt om te accepteren dat men ouder wordt en de levensstijl aan te passen: minder of niet roken, minder alcohol, geen junkfood, voldoende vezelrijke voeding, genoeg water drinken en regelmatig flink wat beweging.
De twee belangrijkste tips om uw testosteron niveau snel te verbeteren zijn:
-
Zorg dat u van uw overgewicht afkomt. In vetweefsel wordt voor een deel testosteron omgezet in oestrogenen. Hoe meer vet, des te minder testosteron en hoe meer oestrogeen.
-
Zorg dat u seksueel actief blijft, solo of samen. Als de seks lange tijd uitblijft, daalt uiteindelijk de productie van testosteron. Hierdoor neemt de "nachtelijke respons" af wat de conditie en werking van de penis niet ten goede komt en kan resulteren in erectieproblemen.
Cockringen
Uit ons onderzoek naar gebruik van cockringen kwam naar voren dat vrijwel al onze mannelijke testers die voor het eerst een ring probeerde het makkelijker en effectiever vonden dan gedacht en het andere mannen zouden adviseren. Belangrijk is wel dat een juiste ring wordt gekozen. Hulp hiervoor vind je op onze website.
Ook leuk: er zijn vibrerende cockringen die zorgen voor extra genieten voor de dame.
Erectiepillen
Begrip voor hem
Begrip voor haar
Hij moet begrijpen dat de overgang een lastig periode voor een vrouw kan zijn. Dat ze daardoor bijvoorbeeld geen zin in seks heeft, of andere zin. En dat ze, minder nog dan vroeger, een harde of onhandige benadering en aanrakingen van de man kan verdragen.
De clitoris wordt nog gevoeliger doordat de huid erom heen dunner wordt. Een al te directe stimulatie zal, in plaats van prettige gevoelens, eerder irritaties opwekt. Het werkt vaak beter om niet de clitoris zelf, maar vooral de streek er omheen te strelen.
Hij moet ook begrijpen dat het belangrijk is, meer dan voorheen, dat de dame fysiek opgewonden moet zijn voor penetratie.
Hij moet weten dat de dame nu langer de tijd nodig heeft om fysiek opgewonden te raken. Zijn handelingen en aanrakingen moeten passen bij de fase waar de dame in zit en deze fases kunnen nu wat langer kunnen duren. Hij moet oppassen dat hij haar vagina en borsten niet aanraakt als het daarvoor nog te vroeg is. De dame voelt dan geen opwinding, maar in plaats daarvan irritatie of afkeer. Het aanraken van borsten en vagina voelt pas prettig aan wanneer het lichaam en de geest de tijd heeft gekregen om zich hiervoor open te stellen. En dat geldt ook voor andere seksuele handelingen.
Hulp
Wees blij met elkaar
Een gevarieerd seksleven is ontzettend belangrijk. Dus durf te fantaseren en te experimenteren!
Fijne producten voor vrouwen na hun 50ste
Fijne producten voor hem
Leuke producten voor samen
Een leuk en interessant met de Joan Price, dé deskundige in America op het gebied van seksualiteit na je 50ste.
Reacties
Eindelijk eens een uitleg…
Eindelijk eens een uitleg over sexualiteit in en na de overgang! Voor de man en de vrouw. Ikzelf, een vrouw van 46, merk nu al pre-overgangs verschijnselen en ik ben enorm bang voor wat gaat komen, vooral op sexueel gebied. De sex met mijn man is nu beter dan ooit (na jaren van geen lust, vaginisme en nagenoeg geen sex als, wat bleek, bijwerking van de Pil) Ik ben als de dood dat dat opeens weer gaat verdwijnen. Ik dacht ook echt dat een vrouw nagenoeg niet meer vochtig kon worden na de overgang. Dit verhaal geeft mij echter goede moed.
Net toen ik door de overgang
Wat n mooie ervaring…de…
Wat n mooie ervaring…de essentie die ik hierin lees is:
Je staat open staan voor nieuwe ervaringen en hier tijd voor nemen (nml. de gesprekken), je staat ervoor open op n respectvolle manier (dat stukje ik ‘ik deel t niet met mn dochter’ is wel wat ongemakkelijk. Waarom zou je niet met je vriend afspreken hoe ver of hoe je genegenheid naar elkaar toont in nabijheid v andere?!)
Hoe fijn is t dat zowel je lieve bevriende huurder als jezelf plezier en ontspanning ervaren hierin, geniet ervan.
Wees trots dat je niet (volgens de norm?) aan het wegkwijnen bent en n respectvol nieuw zelf ontwikkeld liefdeshoofdstuk opent in je leven.
ik heb nieuwe vriend maar leren kenen of anders gezegd opnieuw ontmoet na 35 jaar , 10 jaar single geweest en het was oké voor mij maar plots sloeg de vlam in de pan, eerste keer was pijpen voor hem ben nogal, een heftige nooit mij zin in seks verloren deed het hier thuis bij mezelf beertje mastuur moet daar zo mee lachen we praten daar ook vlot over zijn en mijn bezigheden is er nu 66 en ik 60geen last van vaginale droogte ook ik maak mijn middenvinger nat en begin dan maak het zo wat natter moge we het nog lang doen en genieten van elkaar ben er ook zelf mee voor de dag gekomen eens anaal was daar zo lyrisch over je hebt werkelijk geen taboes vandaag dus eerste keer